4 març 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol presenta el projecte de reforma del quarter de Santiago per acollir el Centre d’Adults de Maó NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El Govern invertirà tres milions d’euros per reformar l’interior i l’exterior del quarter i reconvertir l’aparcament en un espai verd

Armengol presenta el projecte de reforma del quarter de Santiago per acollir el Centre d’Adults de Maó

Es reformaran 2.000 m2 i el CEPA disposarà de 15 aules, una biblioteca, espais per a professors i tot l’equipament necessari
«El Govern invertirà tres milions d’euros perquè Maó pugui tenir un nou CEPA al quarter de Santiago. El projecte acompleix una reivindicació dels veïns, recupera un edifici històric per a l’illa i permetrà que la ciutat disposi d’un centre d’adults totalment nou que s’adequa les necessitats dels ciutadans. Aquest projecte millorarà l’oferta formativa mentre recupera patrimoni local i afegeix una zona verda. En definitiva: farà de Maó una ciutat millor». La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions acompanyada del conseller d’Educació i Universitat, Martí March, durant la presentació del projecte de reforma del quarter de Santiago de Maó, que passarà a ser el nou centre d’adults de Maó.
 
El projecte de reforma, pressupostat en prop de tres milions d’euros, preveu la reforma integral de l’interior de l’edifici per a ús exclusivament docent i la rehabilitació dels espais exteriors per convertir-lo en un espai verd obert al públic. A l’acte de presentació hi ha assistit la batlessa de Maó, Conxa Juanola, acompanyada d’altres representats municipals,  a més del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante; directora general de  Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda,  i el director de l’IBISEC, Miquel Coll.
 
La presidenta ha explicat que el projecte suposarà la reforma de 2.000 m2 del quarter de Santiago, l’interior del qual disposarà de quinze aules, una biblioteca, espais per a professors i tot l’equipament necessari, i l’exterior sumarà un nou espai verd i obert, gràcies a la reconversió de l’actual aparcament.
 
Armengol ha valorat que aquest és un projecte necessari per a la ciutat i els ciutadans, ja que calia ampliar, millorar i modernitzar les instal·lacions actuals del CEPA. «Convertim un espai com el quarter, que no s’estava aprofitant, en un CEPA que millorarà la formació dels ciutadans», ha explicat.
 
«Mai no és tard per aprendre, reprendre els estudis, continuar adquirint competències i acreditar coneixements. La formació és un procés de millora continu que ens acompanya durant tota la vida. Tenir una bona formació és essencial per accedir al mercat laboral, aconseguir una feina millor i desenvolupar un projecte de vida. També per innovar i guanyar en competitivitat i productivitat com a territori. Aquest CEPA proporciona instruments per cultivar talent i que tothom que vulgui millorar la seva formació ho pugui fer. El nou CEPA ens beneficia individualment i col·lectivament».
 
La titular de l’executiu ha destacat l’aposta del Govern per l’educació durant aquesta legislatura, que té un pressupost de mil milions d’euros. «Són més recursos que mai per potenciar l’educació a tots els nivells i formar els nostres ciutadans: infants, joves i adults. Són recursos per reforçar les escoletes, incorporar mestres, ampliar les beques menjador i pagar classes de reforç i activitats extraescolars. Per impulsar la formació professional i la formació dual. Per baixar les taxes de la universitat. I també per ampliar, millorar i construir noves infraestructures educatives, com aquest CEPA o el nou Conservatori de Música de Maó».
 
En aquest sentit, ha recordat l’esforç que la Conselleria d’Educació ha fet a Menorca, on s’han invertit deu milions d’euros en la millora de centres educatius, s’ha duplicat la inversió en formació professional, s’ha potenciat la formació nàutica i el Centre del Mar, i on ja es treballa perquè l’illa disposi d’un nou centre integrat de formació professional en hoteleria, turisme i indústria agroalimentària, que formi més professionals —i de més qualitat— en el principal sector econòmic de les illes.
 
Reforma integral de l’edifici
Actualment, l’Escola d’Adults imparteix els estudis a la seu principal del carrer de Sant Joan, un edifici que ha quedat obsolet i amb un espai insuficient per atendre les necessitats dels alumnes. Amb la intervenció s’atén una reivindicació històrica i s’aconsegueix adequar els serveis a les necessitats de la població.
 
La reforma, que s’executarà per fases, començarà per la reforma integral de l’interior de l’edifici, que té una durada prevista de dotze mesos. El projecte es podrà licitar una vegada que es tengui la llicència municipal.
 
La intervenció permetrà crear quinze aules, una aula polivalent, una aula d’informàtica, una biblioteca i un taller de cuina - cafeteria. A més dels serveis comuns també es construeix una zona d’administració que disposarà de sis despatxos i una sala de professors. 
 
Un dels aspectes més destacats de la intervenció és la reforma del pati interior del quarter, que es planteja com a espai verd públic, amb configuració de plaça oberta a la ciutat. D’altra banda, es preveu la modificació dels accessos. Actualment l’edifici té un total de catorze portes en planta baixa que amb la reforma plantejada es modificaran seguint criteris de funcionalitat i control de l’edifici.
 
Cal dir que la reforma de l’ala sud de l’edifici no és objecte del projecte de reforma, ja que acollirà dependències municipals destinades a altres usos educatius. La intenció de l’Ajuntament és poder disposar en aquest espai d’una sala d’actes que permeti dur a terme diferents activitats, tant de l’Escola d’Adults com d’altres entitats i/o serveis municipals.
 
Centres d’educació de persones adultes (CEPA)
Els CEPA ofereixen a les persones adultes la possibilitat d’adquirir, actualitzar, completar o ampliar coneixements i aptituds per al seu desenvolupament personal i professional. Actualment, les Illes Balears disposen de divuit centres, catorze dels quals estan ubicats a Mallorca, dos a les Pitiüses i dos a Menorca. A fi de descentralitzar l’oferta formativa dels CEPA i acostar l’educació a la població adulta i millorar, així, l’atenció a aquest col·lectiu, la majoria de centres disposen d’aules externes com a extensions dels CEPA a municipis diferents d’aquell en què es troba la seu.
 
Pel que fa a l’oferta formativa, els CEPA ofereixen educació secundària per a persones adultes (ESPA), ensenyaments inicials, preparació de les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, preparació de l’accés a la UIB per a persones de més de 25 anys i preparació de les proves lliures d’ESO. També s’hi pot trobar oferta formativa d’idiomes (preparació per a les proves de català, castellà per a estrangers, anglès, alemany i rus) i cursos d’informàtica, entre altres activitats formatives.
 
La matrícula total del curs 2017-2018 va ser de 15.805 alumnes, dels quals un 30 % (4.963) varen cursar estudis d’ESPA. Finalment, 589 persones adultes varen aconseguir la titulació bàsica de graduat en ESO, fet que demostra la importància d’aquests ensenyaments a l’hora de donar una nova oportunitat a les persones que, en el seu moment, per múltiples i diversos motius no varen aconseguir aquesta titulació, que ara els obre la porta a seguir estudis de formació professional o de batxillerat, o a poder accedir a cursos de nivell 2 del SOIB i, així, tenir l’opció de millorar en la seva situació laboral.
 
El CEPA Joan Mir i Mir el curs 2018-2019 té una matrícula de 912 alumnes, dels quals 250 són d’ESPA, 57 per a l’accés a la UIB per majors de 25 anys, 27 de preparació per a cicles formatius de grau superior i 142 de preparació per a proves de català. A més, hi ha 436 alumnes que fan altres modalitats de formació no reglada.
 
Un total de deu milions d’euros en infraestructures educatives a Menorca
En aquesta legislatura el Govern de les Illes Balears ha invertit més de deu milions d’euros en infraestructures a Menorca. Actualment hi ha en execució l’ampliació de l’IES Joan Ramis i Ramis, la millora de l’accessibilitat al CEIP Mare de Déu de Gràcia i la substitució de la coberta i la reforma del poliesportiu de l’IES Pasqual Calbó.
 
També estan ja adjudicades les obres de supressió de les barreres arquitectòniques i la remodelació dels banys del CEIP Antoni Joan Alemany i es preveu que puguin començar les obres abans que acabi aquest curs escolar. Cal recordar que fa només unes setmanes es varen recepcionar les obres d’ampliació i  reforma del CEIP Pintor Torrent de Ciutadella.