LOGO CAIB
Contingut
6 desembre 2019Presidenta

Armengol: “Les respostes a les nostres tensions territorials i les solucions a alguns desafiaments clau dels anys vinents són a la Constitució” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol: “Les respostes a les nostres tensions territorials i les solucions a alguns desafiaments clau dels anys vinents són a la Constitució”

La presidenta del Govern reclama la actualització de la carta magna durant l’acte de commemoració del seu 41è aniversari per trobar un nou encaix territorial que abordi la insularitat

 

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha afirmat que és necessari “impulsar una actualització de la Constitució per trobar un encaix on capiguem tots; un encaix que abordi també de forma valenta condicionants tan importants com la insularitat”. Ho ha assenyalat durant l’acte de commemoració del 41è aniversari de la Constitució que s’ha celebrat aquest divendres a Palma.

En aquesta línia, Armengol ha recordat que “estam en el moment més decisiu que ha viscut la nostra generació” i que “obliga a prendre exemple” dels impulsors “d’una democràcia moderna i forta, que pot plantejar-se nous consensos que ens millorin”. 

“Hem de ser capaços de reforçar i aclarir competencialment el nostre model territorial, de fer complir articles que avui segueixen sense efecte real, d’actualitzar el text per adaptar-lo a una realitat social molt diferent de la de fa 41 anys i assolir una cohesió intergeneracional ineludible després de quatre dècades”, ha remarcat la presidenta.

A més, ha destacat que el marc de convivència que fixa la Constitució no pot ser rígid i “no es pot limitar només a definir la unitat de l’Estat”. És per aquest motiu que ha recalcat que “no podem deixar que l’etiqueta de ‘constitucionalistes’ serveixi per confondre, identificant com a defensors de la carta magna aquells que només en defensen un article” ni  tampoc “serveixi per enfrontar i per arraconar a qui vol dialogar des de la discrepància”. Així, ha defensat que els “constitucionalistes” són els que defensen la unitat de l’Estat, els qui volen dialogar per reformar-lo i, també, aquelles persones que posen més èmfasi en la importància dels drets cívics, polítics i socials o que volen que es garanteixi la igualtat.

Sistema de finançament just

La presidenta del Govern ha aprofitat la seva intervenció per demanar, també, una reforma del Senat, per tal que es converteixi en una cambra de representació territorial que plasmi la diversitat de l’Estat i els seus pobles i, així, permeti a cada territori desenvolupar-se al ritme que reclamen la seva ciutadania i les seves necessitats. “Les respostes a les nostres tensions territorials i les solucions a alguns dels desafiaments clau dels anys vinents són a la Constitució. Una Constitució que volem viva, actualitzada, preparada per afrontar els nostres reptes”, ha matisat.

De fet, ha reclamat un sistema de finançament “transparent, que respongui la generositat solidària dels nostres ciutadans i ciutadanes garantint els mateixos nivells de qualitat en els serveis essencials que a la resta de l’Estat”.

“No podem passar a la història com la generació que va fer fracassar la Constitució del 78 per la nostra incapacitat per aprofundir-hi. Pel nostre immobilisme a l’hora de renovar l’acord. Per la nostra falta de compromís amb el diàleg i la convivència”, ha subratllat Armengol, explicant que aquest acord necessari ha de servir per millorar el model educatiu, per frenar el canvi climàtic, perquè la prosperitat sigui un motor d’oportunitats, per trobar sempre una solució dialogada, per derrotar la violència i la discriminació i per blindar una societat en la que hi càpiga tothom.