LOGO CAIB
7 febrer 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol destaca la contractació de 353 joves menorquins i menorquines amb el SOIB Jove NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol destaca la contractació de 353 joves menorquins i menorquines amb el SOIB Jove

La presidenta ha participat a l’acte del SOIB Jove Menorca. Els tres programes d’ocupació i formació han suposat 47 projectes i una inversió de 5.722.000 €
 
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, juntament amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, han assistit a una jornada d’intercanvi d’experiències dels programes del SOIB Jove a l’illa, que han permès al Govern la contractació de 353 joves i han suposat una inversió de 5.722.000 euros.
 
L’acte s’ha celebrat al Consell de Menorca i hi han assistit una cinquantena de joves que han participat o participen en diferents projectes d’inserció laboral del SOIB Jove: SOIB Jove per a menors de 30 anys, Joves Qualificats i Formació Dual. Durant la jornada, joves, entitats, empreses i institucions han pogut explicar la seva experiència i han donat testimoni de les iniciatives del SOIB, que combinen formació i una feina remunerada.
 
La presidenta ha manifestat que «El SOIB Jove és un exemple perfecte que les polítiques actives d’ocupació són necessàries i funcionen. Amb aquest programa hem pogut contractar 353 joves de Menorca i 2.136 joves de totes les illes. Joves que, a la vegada, heu reforçat les nostres institucions, heu pogut aprendre un ofici, posar en pràctica allò que vàreu estudiar i progressar en el mateix lloc de feina mentre percebíeu un salari digne».
 
Armengol ha manifestat la «bona acollida dels programes» per part de joves, empreses i institucions, i ha destacat que «els joves que han participat en aquests programes han incrementat moltíssim les probabilitats de trobar una feina després, ja que en alguns casos el grau d’inserció laboral arriba al 72 %».
 
D’altra banda, el conseller ha posat en relleu l’esforç que s’ha fet aquesta legislatura «perquè el Servei d’Ocupació torni a donar servei als ciutadans». En aquest sentit, ha explicat que, a més de l’important increment de recursos econòmics i humans del SOIB, s’han posat en marxa programes nous i pioners per crear oportunitats laborals a aquells col·lectius que tenien més dificultats, com és el cas dels joves.
 
Negueruela ha explicat que l’aposta del Govern pels joves s’ha reflectit en dos fets: d’una banda, a Menorca l’atur juvenil s’ha reduït un 25,3 % entre 2015 i 2018; i, de l’altra, a les illes els joves inscrits a Garantia Juvenil han passat de 300 a 31.000 entre 2015 i 2019 (i de 20 a 2.751 a Menorca). «El nombre de joves inscrits s’ha elevat exponencialment perquè ara sí que es fan polítiques d’ocupació i aquestes ajuden i són útils per als ciutadans», ha afegit.
 
Per acabar, tant la presidenta com el conseller han agraït a joves, empreses i tutors la feina i la implicació demostrada durant els mesos en què han treballat i s’han format. Per aquest motiu, han anunciat que aquests tipus de programes tindran continuïtat i es reforçaran en el futur.
 
ELS PROGRAMES SOIB JOVE A MENORCA EN XIFRES: 353 contractats, 47 projectes i 5.722.000 € d’inversió
 
a) SOIB Jove Qualificats 
Aquest programa permet a menors de 30 anys amb estudis superiors tenir una primera experiència professional en el seu àmbit d’estudis, de forma remunerada. Ho fan contractats en ajuntaments, consells insulars i administració autonòmica.
 
A Menorca, aquest programa té 186 beneficiaris, 32 projectes i 3.023.000 euros d’inversió. La taxa d’inserció laboral després de passar pel programa és d’un 58 % transcorreguts 6 mesos.
 
b) SOIB Jove Formació i Ocupació  
Mitjançant aquest programa, menors de 30 anys desocupats i sense estudis accedeixen a una feina i, a la vegada, realitzen una formació vinculada que els permetrà obtenir un certificat de professionalitat. Aquest programa es du a terme en ajuntaments i consells insulars, on fan tasques d’interès general o social.
 
A Menorca, aquest programa té 132 beneficiaris, 12 projectes i 2.150.000 euros d’inversió. La taxa d’inserció laboral després de passar pel programa és d’un 72,6 % transcorreguts 6 mesos, i d’un 79,6 % 12 mesos després.
 
c) Formació Dual Sectors Estratègics 
Igual que el SOIB Jove Formació i Ocupació, la Formació Dual combina formació i feina remunerada. No obstant això, en aquest cas, la feina la realitzen a les empreses aprenent un ofici al mateix lloc de treball. Aquest programa es du a terme en sectors estratègics per a l’economia balear (nàutica, calçat, moble, energies renovables i eficiència energètica, TICs, química...).
 
Els tres projectes de Formació Dual a Menorca són en l’àmbit del calçat i marroquineria, TICs i manteniment i reparació d’embarcacions nàutiques.
 
A Menorca, el programa en qüestió té 35 beneficiaris, 3 projectes i 458.000 euros d’inversió. La taxa d’inserció laboral després de passar pel programa és d’un 41 % transcorreguts 6 mesos.
 
d) SOIB Jove Orientació i Itineraris d’Inserció 
D’altra part, a més dels programes d’ocupació i formació, des del 2017 el SOIB també ha impulsat programes d’orientació i inserció laboral adreçats a joves en risc d’exclusió social i col·lectius vulnerables. L’objectiu d’aquests programes és que els joves reprenguin una formació o millorin les seves habilitats per accedir al mercat laboral.
 
A Menorca, això ha suposat 116 beneficiaris i una inversió de 400.000 euros. Són 1.875 beneficiaris en total, si se sumen els de totes les illes.