16 febrer 2021 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

‘Mallorca al Plat’ arribarà a set menjadors escolars de l'illa per enfortir el seu proveïment amb aliments locals i ecològics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

‘Mallorca al Plat’ arribarà a set menjadors escolars de l'illa per enfortir el seu proveïment amb aliments locals i ecològics

 Impulsat per la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, aquest projecte pilot està finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible 

L’associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca, APAEMA, ha resultat guanyadora del concurs per desenvolupar el projecte pilot ‘Mallorca al Plat’, un projecte impulsat per la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i que té com a objectiu enfortir l’abastiment dels menjadors escolars amb aliments locals i ecològics, així com promocionar el món rural des de les escoles. En el plec de condicions es demanava als productors coordinar i planificar la producció necessària per abastir els menús dels menjadors amb aliments de proximitat en un mínim del 40% del total, dels quals un 10 % havien de ser ecològics. APAEMA, en la seva proposta, l’ha augmentada al 50%. En total, el projecte es va licitar en dos lots per valor de 20.000 euros cadascun (preu sense IVA).

Aquest projecte s’integra dins el programa de foment de la compra pública social i sostenible en restauració col·lectiva, finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible, i té dos destinataris: per una banda, els productors, que són els que col·laboren amb els seus cultius; i de l’altra, la família educativa, que crearà i divulgarà material didàctic de sensibilització sobre el consum de producte local i ecològic i sobre el món rural. A Eivissa i Menorca també s'ha dut a terme.


Paula Valero, directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha destacat que aquest projecte "afavorirà un intercanvi de coneixements, una agenda comuna, una planificació de cultius i l'elaboració de materials didàctics que serviran, no sols per a la comunitat educativa i sector primari participant sinó també com a eina de treball per a tots aquells que no han pogut participar". Valero, a més, ha subratllat que "volem que els col·legis millorin els seus menús amb aliments saludables i sostenibles produïts en proximitat. Així es connecta a productors agraris i ramaders, pescadors i indústria agroalimentària locals amb les comunitats educatives i, per tant, amb els seus veïns i veïnes".

‘Mallorca al plat’ inclou com a actuacions a desenvolupar una coordinació i planificació entre un mínim de 10 productors (pagesia, confraries i indústries alimentàries) vinculats al sector agrari i pesquer de Mallorca (un mínim de 5 han de ser del sector agrari) per a la producció d’aliments a un mínim de 4 escoles interessades a desenvolupar aquest project. APAEMA ha proposat la participació a 7 centres escolars.

El projecte inclou també tallers formatius per al personal dels menjadors i per a les famílies. Aquests tallers hauran d’incidir en la contribució de la producció de proximitat dins els objectius de la sobirania alimentària, així com en la importància i avantatges dels aliments basats en la producció ecològica, de temporada, en el cultiu de varietats locals i en la cria de races autòctones, així com en la dels aliments emparats per les marques i distintius de qualitat certificades.