13 febrer 2019 | <9ªL> Presidenta

Alumnat, professorat, famílies i autoritats han celebrat la inauguració oficial del nou IES Santa Maria, amb una capacitat per a 480 alumnes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Alumnat, professorat, famílies i autoritats han celebrat la inauguració oficial del nou IES Santa Maria, amb una capacitat per a 480 alumnes

Després de 14 mesos d’obres i una inversió de 4,8 milions d’euros, l’institut ja està en ple funcionament i és el primer de les Illes Balears amb qualificació energètica A
La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller d’Educació i Universitat, Martí March, i de la vicepresidenta, Bel Busquets, ha participat avui a l’acte oficial d’inauguració de l’IES Santa Maria. L’acte ha comptat amb la participació del professorat i de l’alumnat actual del centre, a més dels antics alumnes, les famílies i representants municipals que han volgut celebrar que una antiga reivindicació dels municipis de Santa Maria i Santa Eugènia és ja una realitat.
 
La presidenta ha manifestat que “fa poc més d’un any, just aquí mateix, dèiem que era un dia molt important perquè començaven les obres d’aquest institut. Aquell desig avui és una realitat. Gràcies a tota la gent que ho ha fet possible. A la Conselleria, per donar resposta a una demanda històrica. A l’Ajuntament, per cedir l’espai per aixecar les instal·lacions. I als mestres, alumnes, equip directiu, famílies i veïns, per la vostra paciència i per empènyer fins fer realitat aquest institut. Hem demostrat que, des de la confiança i entre tots, de veres podem millorar l’educació a la nostra comunitat”.
 
Armengol ha destacat que aquest nou centre és un “exemple de la política educativa d’aquest Govern. D’un Govern diferent, responsable i compromès amb l’educació. D’un Govern que recupera el temps perdut durant l’anterior legislatura i actua pensant en la societat que volem en el futur”.
 
La titular de l’executiu ha ressaltat que “ara el Govern sí que inverteix i planifica instal·lacions educatives en el llarg termini, conscients que cada any s’incrementa el nombre d’alumnes”. “Ara sí que hi ha una Pla d’Infraestructures Educatives que ha permès aixecar el nou IES de Santa Maria, inaugurar el CEIP de Son Macià, començar a construir nous centres i millorar les instal·lacions del 80% dels centres educatius”.
 
En aquest sentit, ha assenyalat que la incorporació de docents, la convocatòria d’oposicions, l’ampliació de les beques, el pla d’infraestructures i el fet de “destinar més recursos que mai”, fan que aquesta sigui “la legislatura de l’educació”.
 
El nou IES Santa Maria
 
L’institut, amb quatre línies (16 unitats d’ESO) i 1 aula UEECO (Unitat Educativa Específica en Centre Ordinari), té una capacitat per a 480 alumnes i 40 professors. Ha suposat una inversió de més de 4,8 milions d’euros i forma part dels projectes del Programa Operatiu FEDER/FSE 2014-2020 de les Illes Balears, que seran cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
 
Les obres varen començar el setembre de 2017 i, tal com s’havia previst, han finalitzat el novembre de 2018. L’objectiu era que el 2019 l’institut ja estàs operatiu. Des del passat 4 de febrer els alumnes ja fan classe al centre.
 
L’IES Santa Maria compta amb una superfície total construïda de 4.339 m2 i està ubicat al costat del CEIP Melcior Rosselló Simonet. El centre té una qualificació energètica A, que certifica que suposa un consum energètic quasi nul.
 
L’edifici consta de dues plantes constituïdes per tres mòduls transversals i un longitudinal, conformant dos patis semioberts orientats a llevant. En els tres mòduls transversals es distribueix el programa docent d’aules de secundària, tallers, laboratoris, aula UEECO, biblioteca, i gimnàs.
 
El mòdul longitudinal conté els accessos, els serveis, nuclis de comunicació vertical i un porxo orientat a ponent, que comunica amb les pistes poliesportives, la zona d’esbarjo arbrada i l’hort escolar.
 
La planta coberta és plana i transitable per facilitar el manteniment de les instal·lacions i la implantació de sistemes d’energia renovables, com són els captadors solars per produir aigua calenta i plaques fotovoltaiques per produir energia elèctrica. Aquest model de sostenibilitat energètica és el que s’està plantejant a totes les noves construccions educatives a les Illes Balears aquesta legislatura.
 
Dades generals obres
 
Des d’inici de legislatura s’han realitzat més de 560 obres majors i menors a 240 centres (representen el 80% de tots els centres educatius). La inversió acumulada és de 44 milions d’euros. Totes les obres formen part del Pla d’Infraestructures Educatives (2016-2023) que es pot consultar a la web de la Direcció General de Planificació i Centres.
 
Aquesta legislatura s’han construït dos centres nous: el CEIP Son Macià i l’IES Santa Maria i s’han iniciat grans ampliacions a l’IES Binissalem, l’IES Joan Ramis i Ramis i l’IES Berenguer d’Anoia. A més, estan a punt d’iniciar-se les obres del CEIP Sant Josep de Sa Talaia, el CEIP Alcúdia, el CEIP Sant Ferran (Formentera), l’Escola d’adults de Maó i el Conservatori de Menorca.