1 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Agricultura mobilitza 10 milions d’euros pel sector primari per pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra a Ucraïna NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Agricultura mobilitza 10 milions d’euros pel sector primari per pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra a Ucraïna

De la Concha: «No deixarem el sector a la seva sort, el mantindrem viu i les ajudes arribaran»

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació mobilitza un conjunt de 10 milions d’euros per al sector primari i agroalimentari de les Balears per pal·liar els efectes econòmics derivats de la guerra a Ucraïna. La consellera Mae de la Concha ha explicat els ajuts i les mesures aquest divendres en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyada del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant. Les ajudes i mesures pel sector agrícola, ramader, agroalimentari i pesquer de caire autonòmic es complementen amb les estatals i també europees.

Els 10 milions d’euros corresponen a diferents ajudes, bonificacions i exoneracions de taxes. Es posarà en marxa una línia d’ajudes per valor de 2,5 milions d’euros que es destinarà al sector agrícola i ramader per fer front als increments dels preus dels cereals, els farratges, els pinsos, els fertilitzants i altres insums no energètics, i se subvencionarà fins al 65% del cost del transport.

També hi haurà una línia d’ajudes de mínimis per al sector pesquer per valor d’1,5 milions d’euros. Es posa a disposició de les 330 embarcacions de pesca professional de les Illes Balears.

La consellera De la Concha ha destacat que «després d’uns anys difícils, la conselleria torna a respondre davant els problemes que afecten el sector, i per això amb aquestes mesures intentarem cobrir el màxim possible de persones i d’empreses». «No deixarem el sector a la seva sort, el mantindrem viu perquè s’ha demostrat que és vital i estratègic, i les ajudes arribaran», ha remarcat.

Pel que fa a les bonificacions autonòmiques, s’exonera les embarcacions professionals pesqueres de la taxa de subministrament d’aigua i energia elèctrica i de la taxa d’emmagatzematge. Durant la pandèmia per la COVID-19, aquestes dues taxes es varen bonificar al 50%. També es bonifica en un 50% la taxa portuària, relativa als beneficis de la venda del peix. Aquesta taxa no es va bonificar durant la pandèmia. Aquestes bonificacions seran pel primer semestre de 2022 i suposaran al voltant de 300.000 euros. Finalment també es posen a disposició 6 milions d’euros en crèdits ISBA. Es tracta de préstecs de liquiditat a 60 mesos amb un any de carència, amb una bonificació del 100% del tipus d’interès, el cost de l’aval, les despeses d’estudi i d’obertura.

Més de 4 milions d’euros d’ajudes estatals

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha posat en marxa també diverses mesures dirigides al sector. Les Balears disposaran de devers 4 milions d’euros, en forma d’ajudes directes, per compensar l’escalada de preus, sobretot els dels cereals, fertilitzants, pinsos i carburants. Es tracta de la mobilització de 193 milions d’euros en ajudes al sector agrari i ramader, 169 milions d’euros per al sector lleter i 68 més per al pesquer.

El de la llet és un dels sectors més afectats per aquesta crisi tant pel que a fa l’increment de costos de l’electricitat i del combustible, com a la importació de pinsos d’alimentació animal. Dels 169 milions d’euros, 124 milions fan referència al sector productor de llet de vaca i s’establiran tres trams: 210 euros per vaca fins a un màxim de 40 animals per beneficiari, 245 euros per animal d’una explotació entre 41 i 180, i 80 euros en el cas de més de 180 vaques; 32,3 milions d’euros es destinaran a productors de llet d’ovella i rebran 15 euros per animal, o 12,7 milions d’euros per als de llet de cabra amb 10 euros per animal. A les Balears, hi ha 130 explotacions de boví de llet, i 14 d’oví i caprí de llet. Així, per exemple, una explotació amb 60 vaques percebrà 12.170 euros, i una amb 47 vaques, 9.400 euros. Aquesta ajuda estarà pagada el mes d’agost. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha detallat que «aquestes ajudes suposaran un afegit de liquiditat per aguantar l’any».

Agricultors, ramaders i pescadors es beneficiaran també de la rebaixa de 20 cèntims per litre de carburant. En el cas d’agricultors i ramaders suposarà una reducció de costos estimada de 78 milions d’euros i de 16 milions d’euros en el cas dels pescadors. El sector de la pesca, a més, no haurà de pagar la taxa portuària, en els ports de l’Estat, per a la pesca fresca, i disposarà d’una altra mesura puntual com que s’ajorna el pagament de les quotes a la seguretat social durant un període de 3 mesos. Segons el director de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, «la resposta del Ministeri ha estat eficaç i ràpida, i la del Govern, complementa en tot el necessari de manera equilibrada i justa».

Altres mesures complementàries europees

La Comissió Europea ha autoritzat la norma que permet utilitzar les superfícies en guaret per destinar-les a cereals i oleaginoses, sense que tinguin penalització a l’hora de cobrar les ajudes de la Política Agrícola Comuna (PAC). Això suposarà que a Espanya es puguin posar en producció fins a 600.000 hectàrees. A les Balears, hi ha en guaret 4.569 hectàrees, 220 de les quals en regadiu i, per tant, es podran dedicar a cultius proteics; i la resta són terrenys de secà que es dedicaran a la pastura.