LOGO CAIB
Contingut
6 febrer 2019| <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Agricultura aposta pel cooperativisme i tecnificació com a instruments per incorporar joves al camp NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Agricultura aposta pel cooperativisme i tecnificació com a instruments per incorporar joves al camp

Segons Vidal, “en aquesta legislatura hem prioritzat les ajudes als professionals agraris i el relleu generacional”
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, i l’adjunt a la gerència del Fons de Garantia Agrària i Pesquera (FOGAIBA), Llorenç Mas, han visitat avui la finca de formatges Burguera, ubicada en el municipi de Campos, on han mantingut un encontre amb alguns dels representants dels bouers de l’illa. Més cap al tard, el conseller ha inaugurat el Primer Campus de Joves Agrocooperatius organitzat per Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.
 
Al llarg d’aquesta legislatura, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa diferents mesures de suport al sector boví de llet de les Illes per garantir el futur del sector, una reivindicació del mateix sector per facilitar-ne el relleu generacional, alhora que també per innovar i facilitar la conciliació de la vida familiar.
 
En aquests moments algunes vaqueries de Mallorca es troben disposades a implantar un nou robot per munyir les vaques. En aquest sentit i amb la voluntat d’ajudar els ramaders amb la implantació d’aquests robots, el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha incrementant el percentatge de les ajudes, així com també ha facilitat els instruments per finançar la compra de la nova maquinària.
 
Segons el conseller Vidal, “les ajudes als professionals agraris i les noves generacions han estat una prioritat per a nosaltres. Per primera vegada es dona un suport real al relleu amb els joves del sector lleter i es propicia així una conciliació de vida familiar, una disminució de costs, un augment dels ingressos i, per descomptat, una millora en el benestar animal”.
 
A la trobada, Joana Mascaró, presidenta de la Federació de l’Associació de Dones Rurals (FADEMUR) ha dit que “es tracta d’aconseguir viure del camp i sacrificar menys la vida personal. Per als joves és més atractiu el component tecnològic i ens ajuda a poder afrontar una nova etapa. Amb aquesta inversió també guanyam en benestar de les nostres vaques".
 
Cal recordar que aquestes ajudes es financen a través del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) i que, actualment, les Illes Balears són la quarta comunitat autònoma de l’Estat en pagament, amb un 35 % dels fons corresponents al període 2014-2020. Això suposa una quantitat de 52.234.893 euros.
 
Al llarg d’aquests tres anys i mig, la Conselleria ha rebut 500 sol·licituds de joves dels quals 350 ja s’hi han incorporat, la qual cosa representa un total de 12 milions d’euros concedits i 6,5 de pagats.
 
Per altra banda, el conseller Vidal ha assistit a la inauguració del Primer Campus de Joves Agrocooperatius, que es duu a terme entre avui i demà, on ha volgut ressaltar, una vegada més, la importància del relleu generacional com el cooperativisme, tant per la sobirania i seguretat alimentàries de les Illes com per la competitivitat de les produccions.
 
A l’acte Vidal ha explicat que “quan la innovació i creativitat i la cooperació van juntes és quan sorgeixen els millors projectes, ja que integren novetat amb benefici”. A més, el conseller ha volgut destacar la inversió que s’ha fet en ajudes de cooperació, en concret 3 milions d’euros en projectes pilot i 1 milió en cadenes curtes per a inversió i promoció per a un total de 25 projectes arreu de les Illes Balears.
 
En el seu discurs, Vidal ha ressaltat que “com a societat necessitam que hi hagi joves que s’incorporin a l’activitat agrària i ens aportin noves idees que s’integrin en els coneixements i experiència que tenim, i la millor fórmula és mitjançant el cooperativisme”. En aquesta línia, el conseller ha dit que “aquest govern creu en el cooperativisme i per això dona suport a la Unió de Cooperatives Agràries, ha reconegut per llei i amb suport la seva tasca de defensa d’aquest model d’estructuració i organització del sector i de model econòmic més just; ha donat suport a les cooperatives, així com també acaba de publicar un ajut de 150.000 € per a la reestructuració del sector cooperatiu”.