21 març 2019 | <9ªL> Conselleria d'Educació i Universitat

68 representants de les Illes Balears assisteixen al primer Congrés Internacional d’FP que es celebra a València NNota Informativa

68 representants de les Illes Balears assisteixen al primer Congrés Internacional d’FP que es celebra a València

La trobada reuneix centres, empreses, autoritats i joves per analitzar els reptes que la transformació digital planteja a l’FP

De forma simultània se celebra la I Trobada de Centres Integrats d’FP (CIFP)
 
Organitzat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, avui ha començat a València el I Congrés Internacional d’FP que pretén donar a conèixer els reptes i les oportunitats d’aquests estudis. La directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria F. Alorda, hi assisteix amb una comitiva de 68 representants de les Illes Balears.

El Congrés, que té lloc avui i demà, reuneix autoritats, centres educatius, empreses i joves per analitzar els reptes que la transformació digital planteja al sistema educatiu i concretament a la formació professional.

Des de la Conselleria d’Educació i Universitat es valora de forma molt positiva aquesta iniciativa perquè permet al professorat d’FP dels centres educatius de les Illes Balears intercanviar experiències amb altres centres i conèixer experiències innovadores que s’apliquen als mateixos cicles que s’imparteixen a les Balears. A més, avançar en la qualitat de l’FP passa per la formació permanent del professorat, tant a nivell metodològic i didàctic com a nivell de la innovació pròpia de cada professió, fent especial esment a la revolució tecnològica i digital.

Sota el lema “Talent jove, una aposta de futur”, el Congrés pretén  posicionar l’FP com una alternativa acadèmica de futur. Per això, ponents de referència compartiran les millors pràctiques tant nacionals com internacionals, les ofertes formatives més innovadores i les tendències socioeconòmiques que marcaran el futur del mercat laboral. A més,  es debatran propostes de millora del sistema de formació professional a Espanya.

A la ponència “Experiències d’èxit a Espanya” s’hi exposa avui l’experiència del CIFP Joan Taix de sa Pobla, que en els darrers tres cursos, gràcies a diverses formacions en centre i especialment de l’ICSCrea, ha desenvolupat diverses bones pràctiques relacionades amb la innovació metodològica: des de la generació de pensament creatiu aplicat a l’FP, fins a l’aplicació de metodologies col·laboratives basades en projectes o reptes. Basant-se en totes aquestes experiències, esteses a totes les seves famílies professionals, el CIFP Joan Taix planteja l’objectiu estratègic de sistematitzar la innovació amb el disseny d’un model propi assentat en els pilars de l’aprenentatge basat en projectes i la millora de la convivència en el centre i el clima d’aula.
 
Trobada de CIFP
De manera simultània se celebra la I Trobada de Centres Integrats d’FP, que analitzarà les sinèrgies en la integració d’ofertes i els models innovadors de relació amb les empreses. Aquesta és la primera vegada que es fa una trobada de CIFP des de la seva creació el 2015.

En aquesta trobada s’intercanviaran pràctiques d’interès entre centres integrats; s’iniciarà la creació d’una xarxa de centres en la qual cada centre integrat de cada família professional actuï com a mentor d’altres centres d’FP de la mateixa família per difondre la innovació tecnològica i metodològica; i es treballarà per incorporar els millors centres integrats a la nova xarxa europea de Centres d’Excel·lència que es crearà en breu.

A la taula rodona amb directors de CIFP que es durà a terme demà divendres sota el títol d’“El futur dels CIFP” hi intervindrà Margalida Poquet,  directora del CIFP Son Llebre.

Aquesta acció està cofinançada pel Fons Social Europeu en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020.