7 febrer 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

40 persones amb dany cerebral sobrevingut a Mallorca reben atenció de Dacesma en un servei complementari de l’IMAS a través de la Conselleria d’Afers Socials i Esports NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

40 persones amb dany cerebral sobrevingut a Mallorca reben atenció de Dacesma en un servei complementari de l’IMAS a través de la Conselleria d’Afers Socials i Esports

L’IRPF Social facilita, a més d’aquest servei de neurorehabilitació, el de transport adaptat

En Joan Jiménez, montuïrer de 58 anys, va patir un ictus fa un any. «Tenc mig cos que no em respon, la cama i el braç dret». Des de fa mesos, acudeix a Dacesma, l’Associació de Dany Cerebral Sobrevingut a Mallorca, amb seu a Felanitx, on cada dia hi passa més de cinc hores.

L’entitat, creada el 2004, acull 80 persones usuàries que reben atenció a favor de la promoció de la seva autonomia i de les quals cada any al voltant de 40 reben el servei de neurorehabilitació complementari del servei que ofereix l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) del Consell de Mallorca.

«Tota la gent que no podem atendre amb les places que tenim acreditades amb l’IMAS les atenem mitjançant el projecte de l’IRPF Social. És gent que tenim en llista d’espera o que no compleix els requisits per entrar amb l’altre servei», explica Antònia Oliver, coordinadora i neuropsicòloga de Dacesma. Amb aquest servei l'entitat pot cobrir totes les demandes que rep per part de persones i famílies necessitades.

Entre les sessions de neurorehabilitació, hi ha fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia o un treballador social, depenent de les necessitats de cada usuari després d’haver passat per una primera valoració.

«Principalment és gent amb dany cerebral, que ha patit un ictus o accident de trànsit, o que tenen una malaltia degenerativa però en un estadi lleu. Les necessitats són físiques. És un grup molt heterogeni. També hi ha necessitats cognitives, problemes de memòria, de parla... Intentam millorar la seva autonomia personal», comenta Oliver sobre les persones usuàries que tenen una mitjana d’edat entre els 40 i els 60 anys.

A més, la subvenció de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, mitjançant l’aportació de l’IRPF Social, també facilita el servei de transport adaptat per anar a recollir i retornar a casa les persones usuàries.

«La meva vida ha millorat un 100 %», comenta Joan Jiménez, d’ençà que rep atenció per part de Dacesma. «Tot me funciona millor; saber que estàs tranquil i ben acompanyat ja me basta. Estic molt content d’estar i jugar amb els amics i amigues, de pintar, escriure, de la gimnàstica...».

Documents adjunts: