7 març 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

120 balears amb esclerosi múltiple reben assessorament, formació i suport psicosocial del servei Activa-T d’ABDEM, finançat per Afers Socials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

120 balears amb esclerosi múltiple reben assessorament, formació i suport psicosocial del servei Activa-T d’ABDEM, finançat per Afers Socials

«Com que és la malaltia de les mil cares, a vegades no saps cap on tirar», diu una associada

Activa-T és el servei assistencial d’informació, formació i acompanyament piscosocial que ofereix a les persones amb esclerosi múltiple i a les seves famílies l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple (ABDEM). A les Illes Balears hi ha unes 1.100 persones diagnosticades.

«La majoria de nous diagnosticats no tenim reconeguda la discapacitat. No estam coberts, no tenim accés als recursos que té la gent amb discapacitat, com rehabilitació, suport psicològic o cognitiu, informació, sobretot, de què hem de fer per mantenir una vida activa...», afirma Cristina Díaz, membre de la Junta Directiva d’ABDEM.

A través del programa Activa-T, l’entitat ofereix eines a unes 120 persones a les Balears per poder fer front a la incertesa, el temor, el desconeixement o l’aïllament que pateixen després d'un diagnòstic recent o amb anys de diagnòstic. Se les ajuda en l’adaptació a la malaltia i se’ls promou un estil de vida actiu i saludable.

«Quan els donen el diagnòstic, per a ells és un xoc», afirma Sílvia Díaz, psicòloga i responsable d’Activa-T. «Arriben persones en una situació molt vulnerable i diria que el que més els canvia és sentir que poden expressar tant amb la treballadora social com amb mi com se senten. Jo, per exemple, treball molt ajudant-los a identificar quins factors hi ha en la seva vida que els generen estrès o estats emocionals intensos. Els ajudam a identificar quins són els estats emocionals que es correlacionen amb brots o moments en què la seva salut es veu més empitjorada. Ajudam a identificar quina relació hi ha entre la part emocional i la física per poder fer feina a nivell preventiu, a nivell protector».

N’Alejandro Terán i na Cristina Salard són dos dels 289 associats que actualment té ABDEM i que periòdicament participen en les sessions del programa Activa-T.

«No hi ha un protocol d'entrada a la malaltia, de saber que és la malaltia de les mil cares, et sents un poc perdut. He trobat molta gent amb esclerosi múltiple, més del que pareix: coixeges i veus pel carrer gent que també coixeja...», afirma el primer en una de les sessions de grup. «Crearia un grup de pacients, un poc estil pacient actiu, dins l'associació, perquè els malalts poguéssim recórrer a ells», demanda na Cristina en la mateixa sessió.

«A vegades basta que t'escoltin perquè la por es relaxi i vegis que és una cosa normal. Com que és la malaltia de les mil cares, a vegades no saps cap on has de tirar», conclou Cristina Salard.

Aquest projecte està finançat a partir del gest de marcar la casella del 0’7 % de l’IRPF Social que impulsa la Conselleria d’Afers Socials i Esports.

Documents adjunts: