28 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

18 centres educatius de les Illes Balears reben un reconeixement per la seva tasca en la transformació social NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

18 centres educatius de les Illes Balears reben un reconeixement per la seva tasca en la transformació social

D'avui i fins dissabte, 75 docents i representats d’entitats participen a les I Jornades d'Educació per a la Transformació Social que congrega centres i ONGD a Raixa

Les conselleries d'Afers Socials i Esports i d'Educació i Formació Professional han reconegut avui la tasca de 18 centres educatius de les Illes Balears que participen o han participat al llarg d’aquests cinc cursos escolars en el Programa de Centres Educatius per a la Ciutadania Global i Transformadora. A tots se'ls ha lliurat un placa distintiva que podran col·locar en els seus centres educatius. 

D'avui i fins dissabte se celebren a Raixa les I Jornades d'Educació per a la Transformació Social, que tenen l'objectiu de crear espais de formació, trobada i intercanvi entre els centres educatius de les Illes Balears, les ONGD i altres agents que treballen l'EpTS en els centres educatius. També tenen l'objectiu de donar a conèixer el programa de Centres Educatius per a la Ciutadania Global i Transformadora, en unes jornades que apleguen més de 75 docents i representants d’entitats. 

Durant la primera jornada, a més de fer entrega del reconeixement als centres, també s'ha fet la conferència inaugural “Movimiento 4.7. El reto de la Educación Transformadora y la Ciudadanía Global en la agenda 2030”, a càrrec de Carolina Del Rio i Fabiola Fares. 

A la segona jornada, quatre centres educatius explicaran les seves experiències i bones pràctiques i es presentaran diferents iniciatives d'entitats, associacions i ONGD. A més, es realitzaran una sèrie de tallers per incorporar l'EpTS a les aules, que s'allargaran durant tot el dissabte, la darrera de les jornades que acabarà amb una fireta d'entitats i la clausura de les jornades. 

Educació per a la transformació social
L’educació per a la transformació social engloba el conjunt d’accions que la Direcció General de Cooperació impulsa a les Illes Balears per sensibilitzar la ciutadania en qüestions com la vulneració dels drets humans o les desigualtats arreu del planeta. La comunitat educativa és un agent del canvi imprescindible per assolir aquesta major implicació ciutadana. 

Per això, des de les direccions generals de Cooperació i Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa fa cinc anys que formen els centres educatius que participen en el Programa de Centres Educatius per a la Ciutadania Global i Transformadora. Els centres disposen de  la "Guia d'activitats educatives i recursos per a la ciutadania global i transformadora" que recull 62 propostes educatives de 18 entitats per treballar a les aules l'enfocament de gènere, la sostenibilitat econòmica i social, el comerç just, la cultura de la pau, els drets humans, la governança democràtica i participativa i la sostenibilitat ambiental. El programa té cinc punts a assolir:

1) Fomentar els valors humans en el desenvolupament curricular que es duu a terme des dels centres educatius per tal de promoure la igualtat, la solidaritat i el respecte a la natura, a les cultures i als drets humans.
2) Impulsar l’educació per a la transformació social (EpTS) a partir d’accions avaluables, individuals i col·lectives, amb la intenció d’aconseguir una societat més justa i equitativa.
3) Afavorir sinergies entre els centres educatius, les entitats socials de cooperació i les xarxes que gestionen les Organitzacions No Governamentals de Desenvolupament (ONGD) i els Fons Insulars de Cooperació.
4) Afavorir pràctiques educatives reflexives que fomentin la consciència local des d’una perspectiva global corresponsable.
5) Promoure la participació i la implantació activa de la comunitat educativa en pràctiques de transformació social als centres educatius i a l’entorn.