5 d’octubre 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Son Espases du a terme obres de millora a les urgències per augmentar el confort i la intimitat dels pacients NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Son Espases du a terme obres de millora a les urgències per augmentar el confort i la intimitat dels pacients

L’actuació preveu la millora dels tancaments dels boxs, la reestructuració de l’àrea de lliteres i la creació de dos boxs de pressió negativa, entre d’altres
L’Hospital Universitari Son Espases ha iniciat les obres de reforma del Servei d’Urgències per millorar el confort i la intimitat dels pacients atesos en aquesta àrea. Les obres, que tenen un cost de 397.702,01 €, consisteixen en el tancament dels boxs (un total de divuit, situats en els mòduls F i G) per proporcionar als pacients més intimitat, la reestructuració de l’àrea de lliteres -ubicades en el mòdul F-, la creació de dos boxs de pressió negativa per a pacients amb malalties infeccioses (mòdul E) i la instal·lació de portes automàtiques a les entrades dels mòduls E, F i G. Es preveu que les obres estiguin enllestides en un termini de 3 a 5 mesos.
 
Així ho ha explicat avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, que ha presentat el projecte de reforma juntament amb el secretari general del Servei de Salut, Manuel Palomino, i el director gerent de Son Espases, Josep Pomar.
 
El Servei d’Urgències de l’Hospital està situat a la planta -2 de i ocupa els mòduls E, F i G. Segons la gravetat del pacient, se l’atén al:
 
  • Mòdul E (nivell I de triatge: pacients crítics que requereixen una atenció immediata).
  • Mòdul F (nivells II i III: pacients que requereixen mesures diagnòstiques i terapèutiques o pacients la condició clínica dels quals pot evolucionar a un ràpid deteriorament o, fins i tot, la mort).
  • Mòdul G (nivells IV i V: pacients que presenten unes condiciones mèdiques que no comprometen el seu estat general ni representen un risc general).   
 
Les obres s’han planificat per fases, de tal manera que interfereixen al mínim possible  l’activitat assistencial.
 
Actualment s’estan realitzant les fases A (reestructuració de l’àrea de lliteres del mòdul F) i E (creació de dos boxs de pressió negativa i una sala d’esputs al mòdul E).
 
En acabar, s’iniciaran les fases B (instal·lació de portes corredores al mòdul F) i C (instal·lació de mampares i portes corredores al mòdul G), en funció de les necessitats assistencials i dels criteri dels professionals del Servei d’Urgències.
 
Tot d’una que es pugui es faran les fases D (creació de tres boxs d’observació en el mòdul E), F (instal·lació de portes automàtiques als accessos dels mòduls d’Urgències) i G (substitució de la il·luminació al mòdul E).
 
Reestructuració de l’àrea de lliteres
 
En aquesta zona, situada al mòdul F, hi ha els pacients procedents de boxs pendents de diagnòstic, proves complementàries i/o tractaments i que, segons el criteri facultatiu, no poden esperar a la sala d’espera.
 
Aquesta zona estava dissenyada per atendre 12 pacients però, a causa de l’increment de l’activitat assistencial que s’hi presta puntualment, sovint s’hi ubiquen més pacients.
 
La proposta consisteix en el redimensionament de l’àrea, que permetrà ubicar un total de 24 pacients en un espai adequat que garanteixi la seva intimitat i permeti una millor atenció per part del personal sanitari.
 
Millora dels tancament dels boxs
 
Amb l’objectiu de millorar la intimitat i el confort dels pacients, s’ha planificat la millora dels tancaments dels boxs situats als mòduls F i G, de tal manera que estaran dividits per una mampara de vidre i no amb una cortina com fins ara.
 
Creació de dos boxes de pressió negativa
 
Una de les millores que preveu la reforma en el Servei d’Urgències és la creació de dos boxs d’aïllament amb pressió negativa i una sala d’esputs per a pacients amb malalties infeccioses. Aquestes noves instal·lacions —situades en el mòdul E— evitaran el risc de contagi.
 
Instal·lació de portes automàtiques d’accés als mòduls del Servei d’Urgències
 
Els accessos als mòduls E, F i G comptaran amb portes automàtiques per accedir-hi des del passadís intern. Només hi podran accedir els professionals que estiguin autoritzats.
 
El director gerent de l’Hospital, Josep Pomar, ha demanat disculpes als pacients que vagin a urgències durant el temps que durin les obres per les incomoditats que es puguin ocasionar, però ha recalcat que els índexs de qualitat i de seguretat dels pacients seran excel·lents, com sempre.
 
També ha aprofitat l’avinentesa per recordar que es faci un ús adequat dels dispositius assistencials, i ha incidit que moltes de les urgències ateses a l’Hospital poden ser resoltes pels professionals de l’Atenció Primària.
 
Devers 150.000 urgències ateses l’any
 
Els professionals del Servei d’Urgències de l’Hospital varen atendre l’any passat 149.643 urgències, el que suposa una mitjana de gairebé 410 urgències diàries. Del total d’urgències ateses, es va ingressar el 12,44 % del pacients. En el 16,45 % dels casos, els pacients eren enviats des de l’Atenció Primària.
 
Per nacionalitats, el 96,93 % dels pacients atesos són espanyols, seguit dels britànics (0,90 %), els alemanys (0,56 %) i els francesos (0,25 %), entre d’altres.