19 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Salut promou una campanya de difusió sobre cures pal·liatives amb deu xerrades a diferents pobles NNota Informativa

Explicar què són les cures pal·liatives, desmitificar tabús que envolten la mort i informar sobre els recursos a l’abast de la ciutadania són els objectius de l'acció

Salut promou una campanya de difusió sobre cures pal·liatives amb deu xerrades a diferents pobles

La iniciativa es fa en col·laboració amb l’AECC, l’Associació de Voluntaris de Cures Pal·liatives (DIME) i la Societat Balear de Cures Pal·liatives (IllesPal)
Al voltant del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, que se celebra cada segon dissabte d’octubre, el Centre Coordinador del Programa de Cures Pal·liatives de la Conselleria de Salut, en col·laboració amb la Societat Balear de Cures Pal·liatives (IllesPal), l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i l’Associació de Voluntaris de Cures Pal·liatives (DIME), posa en marxa una campanya de difusió amb deu sessions informatives que s’oferiran a diferents pobles de Mallorca i Menorca. Els objectius prioritaris són explicar en què consisteixen les cures pal·liatives, desmitificar alguns tabús que envolten la mort i apropar a la ciutadania informació útil sobre els recursos al seu abast.
 
La responsable del Centre Coordinador del Programa de Cures Pal·liatives, Mercè Llagostera, ha explicat que les xerrades, sota el títol «Cures pal·liatives: un dret, una necessitat», estan obertes a qualsevol persona interessada i també a professionals que treballen en aquest àmbit. «Tots, en un moment donat, podem tenir necessitat d’aquest tipus d’atenció; és un dret que tenim d’acord amb la Llei 4/2015, de 23 de març, de drets i garanties de la persona en el procés de morir, i cal saber-ho», ha remarcat.
 
Llagostera ha indicat que encara hi ha molt de desconeixement al voltant d’aquesta qüestió i ha explicat que la divulgació d’informació sobre aquest tipus d’atenció és una de les accions que promouen l’Estratègia i el Programa de Cures Pal·liatives de les Illes Balears.
 
Les sessions començaran amb la projecció de la pel·lícula El viatge definitiu i aniran acompanyades d’un col·loqui amb representants de les entitats organitzadores i un refrigeri. Hi haurà sessions a Petra (el 20 de setembre, a la Casa de la Vila), Sineu (el 27 de setembre, a la Biblioteca Municipal), Montuïri (el 27 de setembre, a la sala de plens de l’Ajuntament), Campos (el 16 d’octubre, a la sala polivalent), Mancor de la Vall (el 25 d’octubre, a l’Ajuntament), Porreres (el 26 d’octubre, a la Biblioteca Municipal), Alcúdia (el 8 de novembre, a la Casa de Cultura), Maó (el 8 de novembre, al Col·legi de Metges), Ciutadella (el 9 de novembre, a la seu de la Junta Local de l’AECC) i Llucmajor (el 15 de novembre, al Claustre de Sant Bonaventura). Totes les sessions començaran a les 19.00 hores.
 
El viatge definitiu és un reportatge impulsat pel Centre Coordinador del Programa de Cures Pal·liatives, IllesPal i DIME sobre l’organització de les cures pal·liatives a les Illes Balears, i inclou reflexions sobre la manera com les persones i el seu entorn familiar es preparen per a un procés de final de vida, a causa d’una malaltia evolutiva avançada. El film mostra el suport físic i emocional que els professionals que treballen en cures pal·liatives proporcionen a persones amb malalties cròniques avançades.
 
Durant el col·loqui posterior, els representants de cada entitat parlaran sobre les cures pal·liatives des de la seva perspectiva i de les accions que duen a terme, i explicaran els recursos que la Comunitat Autònoma posa a l’abast de la població. Així mateix, s’intentarà donar resposta als dubtes que puguin plantejar els assistents a la sessió.
 
Amb aquestes sessions també es pretén promoure accions col·laboratives entre administracions i entitats interessades en temes semblants però desenvolupats des de diferents perspectives.