6 març 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Les Illes Balears donen a conèixer al mercat alemany les seves iniciatives a favor de la sostenibilitat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears donen a conèixer al mercat alemany les seves iniciatives a favor de la sostenibilitat

La presentació del Govern amb representants dels Consells insulars davant premsa alemanya i la signatura d’un memoràndum de bones pràctiques per reduir els plàstics als hotels de les Illes Balears són només algunes de les accions realitzades la primera jornada a la ITB de Berlín

Durant el primer dia de la fira turística ITB de Berlín, l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) ha organitzat diversos actes davant premsa alemanya especialitzada en turisme per presentar les nostres illes  com una destinació sostenible. Amb aquest objectiu, la presidenta del Govern, Francina Armengol; la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, i representants dels consells insulars han participat en una presentació a l’estand balear en què han explicat les principals estratègies i accions de les Illes Balears per ser illes sostenibles.

A l’inici de la jornada, la vicepresidenta Bel Busquets, ha recordat que el Govern balear “impulsa mesures dirigides a aconseguir un desenvolupament sostenible des de totes les àrees possibles i, com que som conscients del pes del turisme en la nostra economia i societat, treballam també per un model turístic més sostenible; per un model basat en la qualitat, i no en la quantitat, per un model més competitiu i que generi prosperitat compartida”.

“A la sostenibilitat i a la prosperitat compartida contribueix la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS)”, ha assenyalat Busquets, que ha aprofitat per recordar al públic alemany que a la web dedicada a l’impost illessostenibles.travel poden descobrir els 150 projectes finançats amb els 200 milions recaptats per l’ITS.  

En aquest mateix acte, els consells insulars han presentat accions concretes relacionades amb la sostenibilitat. Així, Mallorca s’ha mostrat com una illa ideal per als rodatges sostenibles, a través del conseller insular d’Economia, Hisenda i Turisme, Cosme Bonet, i la directora insular de Turisme, Paula Ginard. La consellera de Promoció Turística i Cooperació Local del Consell de Menorca, Maite Salord, ha dedicat la seva exposició a la pràctica de l’esport a l’illa. A continuació, la consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat “Formentera natural i singular”. Finalment, el director insular de Turisme d’Eivissa, Vicent Torres, ha explicat “Els cinc elements d’Eivissa”.

Memoràndum de bones pràctiques
La vicepresidenta i el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, han signat un memoràndum d’entesa amb el president de la iniciativa de sostenibilitat Futouris, Harald Zeiss, que té per objectiu crear sinergies i estratègies entre el Govern i el sector hoteler per tal de reduir la presència de plàstics a les Illes Balears.

Entre altres qüestions, l'acord preveu la realització d'un estudi de referència sobre la reducció dels residus de plàstic i la millora del reciclatge, la creació d'una guia pràctica sobre la reducció de residus amb recomanacions concretes per a hotels i creuers, exemples de bones pràctiques i suggeriments de productes alternatius al plàstic, i la distribució de material informatiu per a clients dels establiments.

Distintiu per a hotels justos laboralment
La delegació del Govern balear també ha assistit a la presentació del distintiu “Hoteles Justos Laboralmente Responsables” (HJLR), un projecte de certificació per a hotels que actuen de manera responsable amb els seus treballadors i treballadores. És una iniciativa promoguda pels sindicats CCOO i UGT i desenvolupada en col·laboració amb la Universitat de Màlaga.

“Promoure un model de turisme sostenible implica garantir uns drets i unes condicions de feina dignes als treballadors i les treballadores de les Balears”, ha afirmat la vicepresidenta Busquets. Seguidament, ha dit: “Avui dia la competitivitat turística es basa en factors molt diversos, i hem de tenir cura de tots, des de la qualitat i la varietat del producte turístic fins a la professionalitat dels treballadors i les treballadores. Una professionalitat que s’ha de reconèixer amb uns drets i unes condicions de feina justes”.