15 gener 2018 | <9ªL> Presidenta

EL GOVERN ANUNCIA QUE EL NOU SON DURETA TINDRÀ UN CENTRE DE SALUT I UN PASSEIG PER ACCEDIR AL BOSC DE BELLVER NNota Informativa

EL GOVERN ANUNCIA QUE EL NOU SON DURETA TINDRÀ UN CENTRE DE SALUT I UN PASSEIG PER ACCEDIR AL BOSC DE BELLVER

\ S’inicia la recuperació de Son Dureta amb l’esbucament de l’edifici de consultes externes i l’Hospital Maternoinfantil
\ El nou centre de salut atendrà aproximadament 20.000 persones i dóna resposta a una reivindicació dels veïns i veïnes de Palma
 
“Iniciam la recuperació de Son Dureta, un espai que comptarà amb un nou centre de salut i un passeig per accedir al bosc de Bellver”. Així ho ha anunciat avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant una visita al recinte on es construirà l’Edifici B, a la qual també han assistit la consellera de Salut, Patricia Gómez; la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el batle de Palma, Toni Noguera.
 
El nou centre de salut, “que atendrà aproximadament 20.000 persones, dóna compliment a una reivindicació històrica dels veïns i veïnes de Palma i millorarà la qualitat de l’atenció als ciutadans i ciutadanes, que guanyaran en salut”, ha manifestat la presidenta. L’objectiu és potenciar el sistema sanitari de ciutat, amb una aposta per l’atenció primària i la medicina preventiva, assolint un servei més proper i accessible als habitants del municipi. Una línia que es reforçarà, ha expressat la presidenta, amb un Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) que donarà assistència a unes 120.000 persones.
 
El nou edifici B incorporarà 242 llits per a pacients de llarga estada, que necessiten d’una atenció especialitzada i més perllongada en el temps, en unes instal·lacions adaptades a les seves circumstàncies. “És necessari pensar en el futur i fer front al repte de la cronicitat i l’envelliment de la població, amb l’objectiu que els nostres padrins i padrines, després de tota una vida d’esforç, puguin envellir dignament amb salut”, ha apuntat Armengol. 
 
En aquest sentit, la representant del Govern ha destacat que Son Dureta suposa un canvi important en el circuit assistencial, “ja que se centra, de forma diferenciada, en persones grans i amb problemes crònics que requereixen d’una atenció especial i d’estades més llargues, aspectes que fan imprescindible incrementar el nombre de llits”.
 
“El nou Son Dureta –ha continuat la presidenta- és un projecte dialogat i consensuat que compta amb la participació d’associacions de pacients, col·legis professionals i formacions polítiques, fet que garanteix la continuïtat i materialització del projecte més enllà d’aquesta legislatura”.
 
Producte d’aquesta participació, a la qual onze entitats presentaren propostes, el projecte incorpora la proposta de l’Ajuntament de Palma de fer un passeig cap al bosc de Bellver des del carrer d’Andrea Dòria, que servirà per revitalitzar la zona, recuperar un espai emblemàtic i integrar el nou Son Dureta a l’entorn.
 
Projecte de l’Edifici B
 
El projecte de l’Edifici B s’executarà per fases, la primera de les quals, amb un cost estimat de 56 milions d’euros, ja s’ha iniciat. Aquesta primera etapa consisteix en l’enderrocament de l’edifici de consultes externes, l’Hospital Maternoinfantil i l’immoble on hi havia la cuina i els vestidors, el qual està avançat i permetrà l’inici de les obres en un any. En el seu lloc s’erigirà un edifici de 35.000 m2 (edifici B), que es licitarà mitjançant un concurs d’idees, d’acord amb el Col·legi d’Arquitectes.
 
Actualment ja s’ha iniciat el procediment per tirar endavant el projecte de demolició, que suposarà l’enderrocament de més de 41.000 metres quadrats.
 
El nou edifici B disposarà de:
  • Centre de cures especials amb:
    • Àrea d’hospitalització: 242 llits de llarga estada, amb dimensions i comoditats per als pacients i familiars, d’acord amb l’estada mitjana, que oscil·la entre 2 i 3 mesos.
    • Àrea ambulatòria: consultes externes, rehabilitació, hospital de dia.
  • Centre de salut, que donarà atenció a una població estimada de 20.000 persones i SUAP, que atendrà una població estimada de 120.000 persones.
  • Àrea assistencial de valoració funcional.
  • Dues plantes soterrades d’aparcament gratuït amb unes 560 places.
 
Al costat d’aquest nou edifici està projectat un passadís de zona verda, d’uns 50 metres d’ample, que connectarà directament amb el bosc de Bellver des del carrer d’Andrea Dòria.
 
Centre de llarga estada per a persones grans (C) i edifici semicircular (A)
 
Paral·lelament, es preveu la construcció d’un edifici (C) de 8.000 m2 distribuïts en dues plantes amb 100 habitacions individuals i 10 dobles, que serà destinat a un centre de llarga estada per a persones majors. L’objectiu, ha expressat Fina Santiago,  és que les obres estiguin licitades, i si és possible adjudicades, abans d’acabar la legislatura. 
 
El nou centre suposa una inversió aproximada de 8,5 milions d’euros i apostarà per un model d’atenció especialitzat en persones d’edat avançada. En aquest sentit, estarà format per unitats de convivència i estructurat en subunitats d’habitacions mitjançant mòduls.
 
En una segona fase es procedirà a la reforma de l’edifici semicircular (denominat  Edifici A), de característiques singulars, que tindrà una superfície aproximada de 33.000 m2. Aquest edifici en principi preveu un centre de mitja estada amb 300 llits en habitacions dobles d’ús individual; un espai per al Banc de Sang i Teixits, una planta destinada per a ús de les associacions, un centre d’ocupació de salut mental, una fundació d’atenció a persones amb pèrdua d’autonomia i discapacitat, una àrea de docència, un centre de rehabilitació, un centre de dia i una unitat de demència, entre altres dependències. Té un import estimat de devers 50 milions d’euros.
 
Atenció a la cronicitat
 
El projecte de remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta s’emmarca dins el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat amb el qual es vol millorar l’atenció a les persones amb malalties cròniques.
 
Actualment un 15,3 % de la població és major de 65 anys i l'any 2029 aquesta proporció pujarà fins al 22 %. L’envelliment de la població implica un augment de pacients amb malalties cròniques i persones grans en situació de dependència.
 
Actualment, s'estima que el 68 % d'ingressos hospitalaris tenen a veure amb descompensacions de malalties cròniques. Un 47 % dels malalts amb patologia crònica avançada es troba actualment als hospitals d'aguts, que no sempre ofereixen la solució més adequada.
 
Per millorar l’atenció a aquestes persones, el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat  suposa un canvi en els circuits assistencials així com una important inversió en infraestructures, recursos humans i formació.
 
Fins ara, entre les accions més importants que s’han duit a terme destaquen la formació de més de mil professionals d’atenció primària i hospitalària; la incorporació de 40 infermers gestors de casos; l’obertura de llits específics per a aquests pacients a gairebé tots els hospitals de les illes, i la identificació de prop de 5.000 persones com a pacients crònics complexos o pacients crònics avançats, la qual cosa facilita fer-ne un seguiment diferenciat i dirigir-los als serveis que més s’ajusten a les seves circumstàncies, tot evitant esperes i ingressos innecessaris.