LOGO CAIB
Contingut
9 setembre 2021Presidència

Reactivació econòmica: El Govern ja ha concedit prop de 7.400 ajuts a empreses i autònoms, més de la meitat dels sol·licitants, del fons estatal de 855,7 milions d’euros NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern ja ha concedit prop de 7.400 ajuts a empreses i autònoms, més de la meitat dels sol·licitants, del fons estatal de 855,7 milions d’euros

El BOIB avui publica la primera resolució de la línia 2 d’ajuts a 4.721 empreses per un import de 334 milions, principalment negocis de menys de 10 treballadors, i a la qual se satisfà el 100 % dels imports

Aquests ajuts s’afegeixen als 2.663 ja concedits des de final de juliol a través de la línia 1 per a autònoms, per un import de prop de 8 milions

 

El Govern de les Illes Balears ha publicat una primera resolució de la línia 2 dels ajuts directes de l’Estat de 855,7 milions d’euros per fer front als efectes de la COVID-19 i que van destinats, en aquest cas, a empreses. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha traslladat en una reunió als principals agents econòmics i socials de les Illes Balears, així com a diversos representants dels sectors implicats, que el BOIB ha fet pública la primera de tres resolucions de la línia 2 per autoritzar el pagament de 334 milions d’euros a 4.721 empreses sol·licitants, i que satisfà el 100 % dels imports. 

En la reunió han acompanyat la presidenta Armengol la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, durant un acte celebrat aquest matí a la Cambra de Comerç de Mallorca.

Ara, amb aquesta primera resolució de la línia 2, se sumen ja prop de 7.400 ajuts concedits a empreses i autònoms, és a dir, més de la meitat dels sol·licitants inicials, que o bé ja han cobrat o començaran a cobrar en els propers dies. L’import total dels ajuts concedits fins ara és de gairebé 342 milions d’euros. 

La presidenta ha agraït als agents econòmics i socials el fet de «trobar les millors solucions per protegir empreses, famílies i treballadors de les nostres illes des del diàleg, l’acord i la capacitat de fer feina conjunta». En aquest sentit, ha subratllat que gràcies a «la lluita conjunta des de la Mesa de Diàleg Social» s’ha fet possible «la convocatòria més important de la història democràtica d’aquestes illes per a ajuts directes a microempreses, empreses i autònoms». 

Armengol ha detallat que aquesta primera resolució de la línia 2 publicada avui va adreçada a empreses de menys de 10 treballadors i a empreses de nova creació i que en els propers dies es podran iniciar ja els pagaments dels ajuts. A més, el proper dimarts es preveu la publicació d’una nova resolució destinada a empreses de més de 10 treballadors que han sol·licitat ajuts de fins a 500.000 €. 

D’aquesta manera, quedarà un tercer bloc a la resta d’empreses, amb imports sol·licitats de més de 500.000 € i que es preveu resoldre durant aquest mes. Així, en només dos mesos s’haurà cobert la totalitat de la convocatòria, de manera que les Illes Balears se situen com la comunitat autònoma que té més avançada la resolució d’aquesta convocatòria d’ajuts estatals.

Armengol també ha agraït la feina feta amb els agents econòmics i empresarials per fer possible la distribució dels 855,7 milions d’euros i que la convocatòria fos «el més accessible possible per arribar a tothom». «Teníem clar que havíem d’arribar al màxim nombre d’empreses. Aquests 855,7 milions han de quedar a les Balears i en situam com a la primera comunitat autònoma que ho garanteix». 

D’altra banda, Armengol ha recordat que «estava pactat en la Mesa de Diàleg Social que les microempreses i les petites i mitjanes empreses havien de ser les afavorides en la distribució dels 855 milions». «A qui ajudam de manera més clara, proporcionalment, és al més petit i als que més els pot costar redreçar la situació de caiguda econòmica com la que hem tingut durant la pandèmia», ha afegit. 

Cal recordar que el 24 de juliol ja es va aprovar una primera resolució de concessió d’ajuts de la línia 1, destinada a autònoms que tributen per mòduls, només 12 dies després d’haver conclòs el període de sol·licituds i el començament de la tramitació del seu abonament. Fins ara ja s’ha tramitat el 95 % del nombre de sol·licituds dels autònoms que tributen per aquest sistema, de manera que s’ha arribat a un total de 7,75 milions d’euros i 2.663 sol·licituds. 

Principals sectors beneficiats

En relació amb la concessió dels ajuts publicada avui en el BOIB, el sector de l’hostaleria és el que té un percentatge més gran d’empreses beneficiades, seguit del comerç al detall i el comerç a l’engròs. 

Aquestes són les xifres del repartiment dels 4.721 publicats avui:

 • Hostaleria: 129,1 milions i 1.746 empreses  (38,6 %)
 • Comerç al detall: 50,7 milions i 759 empreses (15,2 %) 
 • Comerç a l’engròs: 40,9 milions i 415 empreses (12,2 %)
 • Construcció: 19,7 milions i 393 empreses (5,9 %).

Altres sectors són agricultura i ramaderia, alimentació i begudes, indústria i energia, informació i comunicacions, activitats immobiliàries, activitats professionals i activitats administratives.

La distribució per illes d’aquesta primera resolució d’ajuts de la línia 2 a empreses és la següent:

 • Mallorca: 3.383 ajuts (237,6 milions)
 • Eivissa: 756 ajuts (63,7 milions)
 • Menorca: 501 ajuts (25,3 milions)
 • Formentera: 81 ajuts (7,3 milions)

Aquests ajuts se sumen als 2.663 ja concedits i abonats de la línia 1 destinada principalment a empresaris autònoms, també repartits a totes les illes:

 • Mallorca: 2.096 ajuts (6,1 milions)
 • Eivissa: 349 ajuts (1 milió)
 • Menorca: 156 ajuts (0,5 milions)
 • Formentera: 62 ajuts (0,2 milions)