6 d’abril 2021 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Armengol i Yllanes comparteixen els detalls sobre les ajudes directes del fons estatal amb representants del teixit empresarial de Calvià NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Armengol i Yllanes comparteixen els detalls sobre les ajudes directes del fons estatal amb representants del teixit empresarial de Calvià

La presidenta ha destacat que l’aportació de 855 milions s’ha aconseguit “gràcies a la negociació política, el rigor i el compromís”

 

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han mantingut avui una reunió amb representants dels sectors econòmics del municipi de Calvià. Durant la trobada, han explicat com es desenvoluparà la convocatòria d’ajudes que durà a terme el Govern per concedir els 855 milions d’euros assignats a les Balears en el repartiment del fons estatal d’ajudes, dotat amb 7.000 milions, per a les empreses que han registrat una davallada més important de la seva activitat degut a la pandèmia.

“Avui hem pogut escoltar les peticions i propostes dels sectors econòmics de Calvià”, ha indicat la presidenta, qui ha valorat què suposarà l’arribada d’aquest import per destinar-lo a unes ajudes “que repercutiran en la millora de la nostra economia i contribuiran a salvar empreses que tenen greus dificultats i a mantenir els llocs de feina dels seus treballadors i treballadores”. A més, “no només es beneficia les empreses que rebran l’ajuda, sinó també els seus proveïdors”, ha dit. Així mateix, la presidenta ha destacat que aquesta fita s’ha assolit “gràcies a la negociació política, el rigor i el compromís”. En el mateix sentit, el vicepresident Yllanes ha destacat que “les mesures que avui hem explicat formen part de l’escut social que estam desenvolupant tant en l’àmbit autonòmic com en l’estatal”. “Amb la gestió d'aquesta crisi demostram que es poden fer les coses d'una altra manera i que es poden posar els recursos públics a disposició de la majoria social per protegir treballadors i treballadores, autònoms i empreses”, ha conclòs.

El major import i agilitat en el pagament

Tal com ja va anunciar la presidenta dimecres passat després de la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació, totes les empreses que es presentin a la convocatòria i que compleixin els requisits rebran una ajuda, amb independència de quin dia entreguin la sol·licitud, sempre que ho facin dins el termini establert. Així doncs, la concessió no anirà per ordre d’entrada.

Per altra banda, la convocatòria prevista pel Govern aprofitarà el marge que dona l’Estat perquè l’import de les ajudes sigui el major possible. Per tant, els autònoms que declaren per mòduls rebran el màxim establert en 3.000 euros. També s’elimina el màxim de 200.000 euros per ajuda a les empreses, les quals podran rebre un import superior. I, finalment, també s’ampliarà el percentatge subvencionable. Per tant, si l’Estat estableix que l’ajuda es determinarà per a les pèrdues que superin el 30 % inicial, amb un màxim del 40 % addicional en les empreses de fins a 10 treballadors i del 20 % en les empreses de més de 10 treballadors, a les Balears aquests límits s’ampliaran.

Tal com ha informat Armengol, també es procurarà que la gestió i el pagament de les ajudes sigui el màxim d’àgil possible. Per tal d’avançar en aquest sentit, s’ha decidit que els primers a cobrar seran els autònoms que tributen per mòduls, ja que aquestes ajudes seran les que tindran una tramitació més simplificada. Pel que fa a les ajudes per a empreses, s’establirà un sistema de bestreta perquè puguin rebre part de l’import concedit amb antelació. Per tant, primer es pagaran les ajudes i, posteriorment, l’Administració autonòmica en farà les fiscalitzacions i les comprovacions pertinents.

La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball serà l’encarregada de tramitar aquest paquet d’ajudes, el qual se suma als altres dos mecanismes de l’Estat inclosos en el Reial decret llei 5/2021, que activa 11.000 milions d’euros per a la protecció del teixit productiu que ha vist més afectada la seva activitat a causa de la pandèmia. A més del fons de 855 milions en ajudes directes, es calcula que les Balears rebran devers 162 milions més a través dels altres dos mecanismes prevists: el fons de recapitalització d’empresa, a través del COFIDES, i el fons de reestructuració de deute ICO.

A la reunió d’avui a Calvià també hi ha participat el director general de Promoció Econòmica, Manel Porras; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez; diferents membres de l’equip municipal, representants sindicals i representants de diferents sectors econòmics del municipi, com el sector turístic, el sector del comerç, el sector de la restauració i el sector del taxi, entre d’altres.