12 novembre 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: Armengol presenta el Pla de Xoc per a l’Ocupació a Menorca, on compta amb una inversió de 5,36 milions d’euros per arribar a més de 2.400 persones NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Armengol presenta el Pla de Xoc per a l’Ocupació a Menorca, on compta amb una inversió de 5,36 milions d’euros per arribar a més de 2.400 persones

La presidenta ha mantingut una trobada amb els municipis i el Consell Insular, així com una reunió amb els principals agents econòmics i socials de l’illa

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presentat aquest dijous el Pla de Xoc per a l’Ocupació de les Illes Balears 2020-2021 a Menorca. El Pla suposarà una inversió de 5,36 milions d’euros a l’illa i millorarà les possibilitats d’ocupació de 2.446 persones, segons ha explicat Armengol després d’una reunió amb els agents socials i econòmics a Maó, en què també han participat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora.

Abans, la presidenta s’ha reunit també amb els municipis i el Consell Insular per, a banda d’exposar el Pla de Xoc, analitzar la situació sanitària de l’illa i treballar de manera conjunta «per assolir els reptes que ens marcam i assolir una situació que ens permeti protegir-nos i reactivar-nos econòmicament».

Pel que fa al pla presentat, Armengol ha destacat que «és un Pla de Xoc extraordinari en un moment extraordinari i excepcional» i ha assegurat que era necessari «adequar mesures de manera ràpida per fer front a un hivern que es presenta dur». Per aquest motiu s’han remodelat polítiques «amb una possibilitat de contractació més àmplia», ha explicat, i que segueixen enfocades a aturats de llarga durada, persones en situació de vulnerabilitat, dones víctimes de violències masclistes, joves i, també, als aturats per motiu de la pandèmia.

Armengol ha exposat la necessitat que «les mesures que prenem des del Govern siguin consensuades i pactades amb els agents econòmics i socials», ja que «dona la garantia de la unitat necessària a l’hora d’afrontar la crisi econòmica i social derivada de la crisi sanitària».

Concretament, el Pla preveu més de 20 mesures que permetran la formació de 680 persones i la contractació directa de 279 persones a Menorca, a través de programes de contractació pública, com SOIB Reactiva o SOIB Dona, i a través de programes de col·laboració amb empreses privades, com la formació dual.

Dins de la inversió destinada a contractació i formació, el Pla preveu invertir a l’illa 851.000 euros en la formació i contractació de treballadors que s’hagin vist directament afectades per la COVID-19 i que, tot i que tenguin expectatives de treballar aquesta temporada, es trobin a l’atur o dins d’un ERTO.

Aquestes persones passen així a integrar-se dins dels col·lectius prioritaris en la planificació de les polítiques actives d’ocupació, a qui es destinen 8 de cada 10 euros del Pla de Xoc. Pel que fa precisament als col·lectius, a més dels 851.000 euros esmentats anteriorment, es destinen a Menorca 1,32 milions d’euros a polítiques adreçades a joves, 1,28 milions a col·lectius vulnerables, com persones en risc d’exclusió o víctimes de violència masclista, i 925.000 euros a persones aturades de llarga durada.

Amb el desenvolupament d’aquestes mesures es dona compliment a un dels objectius del Pacte de Reactivació de les Illes Balears, que en el seu segon eix planteja la posada en marxa de mesures urgents de reactivació i de polítiques de foment de la qualitat i la igualtat en l’ocupació.

Sis eixos per impulsar l’ocupació

El Pla de Xoc per a l’Ocupació s’estructura en sis eixos d’actuació: contractació pública; estímul empresarial; ocupació; formació; orientació i intermediació, i modernització. Cada un d'aquests eixos inclou les més de 20 mesures d'implementació a totes les illes destinades a generar un impacte en la qualificació dels treballadors, en la dinamització del mercat de treball i en la protecció dels llocs de treball. Pel que fa, per exemple, a la contractació pública, el Pla destina a Menorca 2,3 milions d'euros, invertits en la contractació imminent de persones desocupades. A aquesta quantitat se li han d'afegir els 88.800 euros destinats a l'impuls de l'ocupació, els 950.000 pressupostats per a orientació i intermediació laboral i els més de 2 milions que el Pla preveu en programes de formació a l'illa.

El Pla de Xoc per a l’Ocupació 2020-2021 compta, en l’àmbit autonòmic, amb un pressupost global de 72,4 milions d’euros, que ja han començat a executar-se i que s’invertiran tots entre enguany i l’any que ve. Amb aquesta inversió, la previsió del Govern és beneficiar més de 33.000 treballadors. A més d'incloure's dins del Pacte de Reactivació, el Pla de Xoc és una primera eina per desenvolupar polítiques actives que s'inclourà en el nou Pla d'Ocupació de Qualitat 2021-2023 que ja està en elaboració.

Situació sanitària a l’illa

Durant la reunió mantinguda amb els batles i batlesses de l’illa, s’ha estudiat la situació sanitària de l’illa. En aquest sentit, Armengol ha subratllat que les mesures de control de la propagació del virus «funcionen» i que «Menorca n’és un exemple molt clar». En aquest sentit, ha recordat que fins que no hi hagi una vacuna, «hem de saber conviure amb la malaltia. Tenim molt clar que hem de compassar les mesures a la realitat sanitària de cada illa». De fet, ha destacat que la situació epidemiològica a Menorca és «molt millor» que a Mallorca i Eivissa.

En la mateixa línia, la presidenta també ha valorat els anuncis que es varen fer ahir, en el marc del Consell Interterritorial de Salut, sobre la compra de 20 milions de vacunes per a l’Estat i la decisió del Govern espanyol, atenent les peticions de les Illes Balears, d’exigir una PCR negativa en origen en les darreres 72 hores als passatgers procedents de països en situació de risc.

A la reunió hi han participat el batle d’Alaior, José Luis Benejam, i les batlesses de Ciutadella, Joana Gomila, i des Castell, Joana Escandell. També hi ha participat el primer tinent de batle des Mercadal, Francesc Ametller, i la regidora d’Esports, Medi Ambient, Joventut i Serveis Socials des Migjorn Gran, Tamara Rotger. Per part del Consell Insular, a més de la seva presidenta, hi ha assistit la consellera executiva d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, i la directora insular d’Ocupació, Innovació i Cooperació Local, Nati Benejam. Per part del Govern també hi ha assistit el conseller Negueruela.