LOGO CAIB
13 novembre 2020 Presidenta

Armengol i Santiago visiten les obres de la nova residència que obrirà a Pòrtol a finals de 2021 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol i Santiago visiten les obres de la nova residència que obrirà a Pòrtol a finals de 2021

Disposarà de 100 places de gestió pública i compta amb un pressupost de 8,4 milions d’euros, finançats entre el Govern i l’IMAS

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada per la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha visitat aquest divendres les obres de la futura residència de Pòrtol, a Marratxí, que té previst obrir a finals de 2021. Aquesta llar de persones majors amb dependència de gestió pública tindrà 100 places i compta amb un pressupost de 8.421.287,40 euros, finançats per la Conselleria d’Afers Socials i Esports, que hi aporta 4,5 milions, i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que hi aporta els 4 milions restants.

A la visita també hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el president de l’IMAS, Javier de Juan; el batle de Marratxí, Miquel Cabot; el gerent del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials, Juan Manuel Martínez, i la regidora de Serveis Socials, Igualtat, Educació, Formació i Treball, Aina Amengual.

Armengol ha destacat que la construcció d’aquesta nova residència respon al «compromís» del Govern adquirit amb la dependència per oferir «els drets bàsics» a la ciutadania de les Illes Balears. En aquest sentit, ha subratllat que tot i que «queda molt camí per recórrer», el Govern «prioritza la inversió en recursos públics» per crear més places residencials, més centres de dia i augmentar l’ajuda a domicili.

En aquesta línia, ha recalcat la importància del projecte de Pressuposts de la Comunitat aprovat pel Govern, que preveu «una inversió pública molt potent», que, sumada als projectes finançats pels fons de recuperació europeus i als eixos principals del Pacte de Reactivació de les Illes Balears, podrà «garantir drets essencials». De fet, ha explicat que aquest plantejament també «és una forma de crear economia dins sectors absolutament fonamentals» i reforça la formació relacionada amb la dependència i la creació de llocs de treball que hi estan lligats.

Per part seva, la consellera Santiago ha destacat la col·laboració institucional a través de la qual s’ha pogut posar en marxa la nova residència. També ha apuntat que forma part d’un pla d’infraestructures residencials que s’està desenvolupant i que permet que aviat s’acabin les obres de la residència de Formentera, que ja estigui en marxa la de Palma o que es puguin fer reformes a les de Ferreries, Sant Lluís o Campos «amb l’objectiu d’ampliar l’oferta residencial».

La residència, de futura gestió pública, constarà de dues plantes i un soterrani amb les cuines, vestuaris i instal·lacions. La superfície es de 5.400 m2 i disposa de 80 habitacions individuals i 10 habitacions dobles. Actualment, els terrenys pertanyen al Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears després d’una cessió de l’Ajuntament de Marratxí.

El 23 de març de 2018 el Consell de Govern va autoritzar les obres i la despesa total i el 12 de setembre es van adjudicar les obres a la UTE Aitana-Sarco. Una vegada executades el 20% de les obres, l’UTE va tenir problemes econòmics i va entrar en concurs de creditors. Per aquest motiu, que va endarrerir els terminis d’execució de les obres, la Conselleria d’Afers Socials i Esports va autoritzar la cessió del contracte a la nova UTE Residència Pòrtol, formada per les empreses Aitana Actividades de Construcción y Servicios, SL, i Tecnología de la Construcción y Obras Públicas, SA, (TECOPSA- AITANA).

La cessió de les obres i les dificultats d’aquest any han obligat a prorrogar el termini del contracte fins al desembre de 2020. Les obres s’han anat desenvolupant a bon ritme i l’estructura ja està acabada i s’està finalitzant la distribució de les plantes i les instal·lacions de lampisteria i aire condicionat. Una vegada equipada amb el mobiliari i amb la posada en servei dels subministraments d’aigua i energia, la residència podrà entrar en funcionament a finals de 2021.