29 desembre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19:Més de 20.000 persones han participat en els cribratges amb tests d’antígens duits a terme al desembre a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19:Més de 20.000 persones han participat en els cribratges amb tests d’antígens duits a terme al desembre a les Illes Balears

La presidenta Armengol i la consellera Gómez han visitat el dispositiu del cribratge massiu que s’està fent aquests dies a la zona bàsica de salut del Rafal Nou a Palma

Un total de 20.760 persones han participat en els 7 cribratges poblacionals que el Govern ha duit a terme aquest desembre a les Illes Balears, i s’hi han identificat 207 persones positives en coronavirus. Així ho ha explicat avui la presidenta Francina Armengol, que, acompanyada del batle de Palma, José Hila, i de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, han visitat el dispositiu del cribratge que du a terme el Servei de Salut de les Illes Balears per detectar i contenir la transmissió de la COVID-19 a la zona bàsica de salut del Rafal Nou de Palma. També ha participat en la visita la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font.

La presidenta ha explicat que, en aquest operatiu, instal·lat al Poliesportiu Germans Escales, ahir ja es varen fer 1.112 proves i es varen poder detectar 18 positius: «estam cercant i trobant la malaltia», ha remarcat Armengol, que també ha recordat que les Illes Balears són la comunitat autònoma que més proves fa a tot l’Estat, amb 3.400 tests setmanals per cada 100.000 habitants.

Armengol ha agraït a l’Ajuntament de Palma i a la Conselleria de Salut l’esforç per posar en marxa aquest dispositiu i ha fet una menció especial als professionals sanitaris, que «estan fent feina intensament, esforçant-se per protegir la nostra població».

En aquest sentit, la presidenta ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat «màxim compromís i rigor a l’hora de protegir-nos i de complir les normes», i ha animat els veïnats de la zona a participar en el cribratge.

En aquesta zona bàsica de salut s’han diagnosticat 180 casos en les darreres dues setmanes, la qual cosa suposa una incidència acumulada de 963,34 casos per 100.000 habitants a 14 dies, així com una taxa de positivitat mitjana dels darrers set dies del 9,65 %. Les proves començaren ahir, i 1.112 persones ja hi han participat. Entre aquestes, s’han localitzat 18 casos positius.

Es tracta del setè cribratge poblacional que es du a terme aquest mes de desembre amb tests ràpids de detecció d’antígens. Aquestes proves específiques estan indicades per a aquest tipus de convocatòries massives, perquè tenen un cost relativament baix, permeten tenir els resultats en 15 minuts aproximadament i no requereixen un laboratori diagnòstic per dur-les a terme. Aquests cribratges es consideren una mesura complementària contra la COVID-19, sempre que es duguin a terme a poblacions que compleixin criteris tècnics, com ara una elevada prevalença de la malaltia, l’existència de transmissió comunitària i la identificació d’una població diana, entre d’altres. Aquestes proves, però, són menys sensibles que les PCR i, per això, en tots els casos, els diagnòstics positius amb tests d’antígens s’han confirmat posteriorment amb una prova PCR.

Fins ara, el cribratge més nombrós ha estat el que s’ha duit a terme a Inca, en què, en 8 dies, han participat 9.610 persones i s’han localitzat 63 positius, que han pogut ser aïllats per tallar les cadenes de transmissió. En el que es va dur a terme a sa Pobla (el primer amb tests d’antígens) es feren 5.852 proves en 5 dies, amb 53 casos confirmats. En el cas de Sóller s’han fet 5.119 proves d’antígens, 14 de les quals amb resultat positiu. A Muro varen participar en el cribratge 3.253 persones i 12 varen ser diagnosticades amb coronavirus. A Lloseta es feren 2.846 proves en tres dies, amb 12 positius, i a Alaior es varen dur a terme 1.669 tests d’antígens i 1 va ser positiu.


Cribratges amb test d’antígens sota criteris tècnics

Els tests d’antígens són assaigs immunològics que detecten la presència d’un antigen viral específic, en aquest cas del virus SARS-Cov-2, la qual cosa implica la presència d’infecció activa en aquest organisme. Actualment, estan autoritzats per fer-se en mostres de frotis nasals o nasofaringis.

Els cribratges poblacionals són una mesura complementària en la lluita contra la COVID-19, sempre que es duguin a terme a poblacions que compleixin criteris epidemiològics d’elegibilitat, definits tècnicament (inclosos, entre d’altres, una elevada prevalença de la malaltia, l’existència de transmissió comunitària, característiques de la població, identificació d’una població diana, etc.), s’aconsegueixi una elevada participació de la població diana i vagin acompanyats de restriccions i mesures de prevenció i contenció de la transmissió del virus.