4 febrer 2022 Presidència

Un estudi de l’IBASSAL i Melià Hotels demostra que la instal·lació de llits elevables redueix significativament l’esforç de les cambreres de pisos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Un estudi de l’IBASSAL i Melià Hotels demostra que la instal·lació de llits elevables redueix significativament l’esforç de les cambreres de pisos

Armengol: “El fet turístic no només ha de servir per a la rendibilitat de les empreses, sinó que també ha de tenir un impacte positiu en tot el territori”

La instal·lació de sistemes elevadors en els llits d’hotel redueix en gran manera l’esforç que han d’exercir les cambreres de pisos per elevar i mobilitzar els llits. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba un estudi elaborat per l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL) i Melià Hotels. Segons aquest informe, la força que han de fer les treballadores és 8,4 vegades superior quan ho fan en un llit individual sense elevador que quan ho fan en un llit elevable i es multiplica per 7,3 quan són llits dobles.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assistit avui a la presentació d’aquest informe, en el marc d’una visita a l’Hotel Melià Palma Marina, el qual ha implantat mecanismes en els llits per millorar les condicions de feina de les cambreres de pisos. La presidenta Armengol ha recordat que la instal·lació d’aquest tipus de llits és una de les mesures presents en la futura llei turística i que està “contrastada des del rigor tècnic i científic”. En aquest sentit, ha recordat que el 27% de les malalties professionals de l’hosteleria les pateixen les cambreres de pis i que bona part d’aquestes malalties estan causades per sobreesforços.

Armengol ha recordat els objectius de la nova norma: “el fet turístic no només ha de servir per a la rendibilitat de les empreses, sinó que també ha de tenir un impacte positiu en tot el territori” i per assolir-ho inclou mesures “que ja han implantat establiments de les Illes però que volem que siguin una norma a tota la comunitat autònoma”. “Si volem seguir sent líders”, ha indicat la presidenta, “hem de fer que la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat siguin un emblema de les Illes i per això aquesta llei va en la línia de les lleis de Canvi Climàtic i de Residus. A més, les Balears també hem de ser referents en benestar dels treballadors i les treballadores”. La presidenta ha recordat també que “ja havíem aconseguit ser el territori que millor paga i ara volem anar més enllà: volem ser pioners i referents”.

L’estudi, elaborat per l’IBASSAL i els serveis de prevenció de Melià, es va dur a terme el passat dia 31 de gener, per avaluar quin esforç suposa fer el llit en una habitació que presenta mecanismes per elevar aquest moble, i comparar-ho amb habitacions on els llits no disposen d’elevadors. Aquest estudi, per tant, fonamenta amb dades objectives una de les mesures que recollirà la futura llei turística, que s’està acabant d’enllestir.

Una altra de les dades importants extretes de l’estudi és que els llits elevables poden reduir a zero els accidents de treball per sobreesforç de les cambreres de pisos, com ha pogut constatar des de l’any 2019 la cadena hotelera.

La presidenta ha participat en la presentació de l’estudi acompanyada del vicepresident executiu CEO de Melià Hotels International, Gabriel Escarrer, amb qui també ha visitat una de les habitacions del Palma Marina on ja hi ha instal·lat un sistema elevador per als llits.