1 juliol 2022 Presidència

Comencen les obres d'urbanització del Parc Sanitari Bons Aires amb l'enderrocament dels murs de l'Hospital Psiquiàtric NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Comencen les obres d'urbanització del Parc Sanitari Bons Aires amb l'enderrocament dels murs de l'Hospital Psiquiàtric

Les obres, amb un pressupost de sis milions d’euros, permeten obrir gran part dels jardins a la ciutadania i integrar millor l’espai urbà del recinte a la ciutat

Armengol celebra aquest «canvi claríssim d’estratègia en la política de salut mental que ja no té tornada enrere»

 

La Conselleria de Salut i Consum ha iniciat aquest divendres les obres de reforma de la urbanització del recinte de l’Hospital Psiquiàtric amb l’enderrocament dels murs que obriran la ciutat al Parc Sanitari Bons Aires. Es tracta d’una passa més en el projecte de reforma del recinte de l’Hospital Psiquiàtric —que s’anomenarà Parc Sanitari Bons Aires— i que consisteix a obrir el recinte, eliminar els murs que donen al carrer i connectar el barri de Bons Aires amb el parc de la Riera. Aquest projecte suposa una inversió de sis milions d’euros que, sumats als quatre invertits en la rehabilitació i la reforma dels edificis de l’Hospital Psiquiàtric, ascendeix a un total de 10 milions d’euros.

A l’acte hi han assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el batle de Palma, José Hila; la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el coordinador de Salut Mental, Oriol Lafau, així com representants de les associacions de salut mental.

Durant l’acte simbòlic en què s’han començat a esbucar els murs que actualment separen l’Hospital Psiquiàtric de la ciutat, la presidenta ha assegurat que, el d’avui, «és un moment que no oblidarem mai» perquè «històricament des de la nostra societat hem estigmatitzat les persones a qui se’ls feia un diagnòstic de salut mental i això s’ha acabat».

Armengol ha agraït «als professionals de la sanitat, a tots els pacients, a les associacions de veïnats i veïnades i a l’equip de la Conselleria de Salut» que aquesta obertura del Psiquiàtric cap a la ciutat s’hagi fet una realitat: «començàrem fa set anys amb una nova estratègia de salut mental i hem aconseguit coses molt importants, com tenir més recursos públics destinats a la salut mental o posar serveis d’atenció molt més a prop de la ciutadania».

Així, s’ha donat «un canvi claríssim d’estratègia en el que és la política de salut mental que ja no té tornada enrere», ha afirmat Armengol, qui també ha reivindicat que es posi fi «als mures que tanquen problemes de la ciutadania. Anem a tirar murs i obrir portes per tal que tothom pugui tenir les mateixes oportunitats».

Les obres de transformació del Parc Sanitari Bons Aires tenen una execució prevista de divuit mesos i comprendran la millora en instal·lacions, sanejaments, l’enderrocament de l’edifici de bugaderia, la rehabilitació paisatgística i l’obertura del recinte a la ciutat de Palma per arribar al parc de la Riera. Això permet obrir a la ciutadania gran part dels jardins i integrar millor l’espai urbà a la ciutat de Palma. També suposa actualitzar i millorar les instal·lacions generals davant la implantació de noves infraestructures sanitàries de primer nivell, com són el Centre de Salut i el Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) de Bons Aires. La creació d’aquest parc sanitari suposa una oportunitat única per a la ciutat, que guanya àrees verdes alhora que posa a la disposició de la ciutadania unes infraestructures sanitàries de primer nivell.

Rehabilitació i reforma de l’Hospital Psiquiàtric

Les obres de l’Hospital Psiquiàtric s’han centrat en la reforma integral dels edificis de les unitats de llarga estada (Alfàbia), mitjana estada (Lluerna), en l’adequació de les instal·lacions de climatització de l’edifici de la Unitat del Psicogeriàtric i en la rehabilitació de la façana, l’estructura i la coberta del club social.

La rehabilitació integral de l’edifici de la unitat de llarga estada (Alfàbia) millora els llocs de convivència dels pacients. A la planta baixa s’han reformat la sala d’estar, el menjador, les consultes, el pati, el templet i els jardins. L’escala i la barana per la qual s’accedeix a la primera planta s’han conservat i les catorze habitacions són d’ús individual amb bany. Pel que fa a la reforma de l’edifici Lluerna, ha permès la creació de la Unitat de Patologia Dual. L’edifici de dues plantes té a la planta baixa un hospital de dia de vint places i, a la planta superior, vuit habitacions per a quinze places d’ingrés.

D’altra banda, les reformes també han millorat les instal·lacions i la climatització de la Unitat del Psicogeriàtric i la teulada, la coberta, la balustrada i la façana del club social, amb la qual cosa s’allarga la vida útil dels edificis.

Aquestes reformes s’emmarquen en el Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears (2016-2022). La reorganització dels espais i la creació d’altres de nous formen part del canvi de model en l’atenció als pacients de salut mental.