LOGO CAIB
Contingut
7 febrer 2019| <9ªL> Conselleria de Salut

La consellera de Salut anuncia la propera aprovació del decret de carrera investigadora, pioner a tot l’estat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
L’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) celebra el seu cinquè aniversari i commemora l’acreditació per part de l’Institut de Salut Carlos III

La consellera de Salut anuncia la propera aprovació del decret de carrera investigadora, pioner a tot l’estat

La vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha anunciat un increment del pressupost d’investigació, que el 2019 preveu una inversió de 27 M€
L’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha celebrat avui el seu cinquè aniversari. Més de dues-centes persones s’han congregat a l’auditori del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears per commemorar la data de constitució de l’Institut (23 de desembre de 2013).
 
L’acte, a més de celebrar l’acompliment d’un lustre, també commemora que el mes de gener passat l’Institut de Salut Carlos III confirmava l’acreditació de l’IdISBa, fet que implica entrar a l’elit dels instituts d’investigació sanitària.
 
“Un institut jove, que només té 5 anys de vida i ja ha fet història. Perquè va néixer amb unes arrels molt sòlides i ha sabut aprofitar l'expertesa dels investigadors sèniors i l'empenta dels emergents”, ha destacat la consellera de Salut, Patricia Gómez, en el seu discurs.
 
Gómez ha anunciat a més que, abans de l’estiu, entre els mesos d’abril i maig, estarà aprovat el decret de carrera investigadora, “un decret pioner a l'Estat espanyol i que ja serveix de model a altres comunitats autònomes. Que ens permetrà acabar amb la precarietat dels llocs de feina dels investigadors a les Illes Balears, per atraure i retenir talent investigador en aquesta comunitat. Perquè per fer recerca d'excel·lència es necessita tenir els millors gestors i els millors investigadors”, ha remarcat.
 
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha felicitat el personal investigador de l’IdISBa pel cinquè aniversari i també per la recent acreditació de l’Institut Carlos III.
 
Així mateix, Busquets ha recordat que l’aposta de l’executiu per la recerca i la innovació ha estat ferma des del començament de la legislatura, amb un increment del pressupost públic que el 2019 preveu una inversió transversal de 27 milions d’euros.
 
Així, la vicepresidenta ha recordat que un dels objectius del fons de l’impost de turisme sostenible és invertir en recerca. Així, ha explicat que aquest fons ha servit per finançar projectes de captació de talent i per a la contractació de personal investigador.
 
Quan falten pocs dies de la commemoració del Dia de la Nina i la Dona a la Ciència (dia 11 de febrer), la vicepresidenta ha fet una menció especial a les investigadores de l’IdISBa, a les quals ha encoratjat a continuar amb la seva feina i de qui ha dit que avui són el referent de les investigadores de demà.
 
Per la seva part, Miquel Fiol, director científic de l’IdISBa, ha destacat durant la seva intervenció el suport institucional que s’ha donat a l’Institut durant aquesta legislatura. També ha afegit que “amb l’acreditació que recentment hem aconseguit ens situam a la primera divisió dels instituts d’investigació sanitària i podem participar en convocatòries a les quals abans no teníem accés”.
 
Durant l’acte d’aniversari s’han entrevistat tres joves que varen formar part del projecte JoTRes (Joves Talents de Recerca en Salut) impulsat per l’IdISBa mitjançant el programa “SOIB Joves-Qualificats Sector Públic” de l’any 2017.
 
A través d’aquest programa l’Institut va poder incorporar 23 joves que varen participar en el desenvolupament de projectes de recerca i innovació amb un alt valor afegit i un elevat potencial de generació de resultats en salut.
 
D’altra banda, també s’han lliurat diversos reconeixements als investigadors principals dels programes Synergia i Primus, que pertanyen a la II convocatòria de projectes intramurals IdISBa, i als nous contractats per part dels programes Radix i Folium, que pertanyen a la I convocatòria del projecte de captació de talent investigador FuturMED, finançada a càrrec del Pla Anual 2017 de l’impost de turisme sostenible (ITS) i del Fons Social Europeu, amb un pressupost total d’1.712.000,00 € i un període d’execució de 4 anys.
 
L’aniversari ha estat amenitzat amb les cançons de Pep Suasi que ha cantat un parell de temes del seu nou disc Equilibrista emocional. El cantautor va ser ser uns dels creadors de la banda Fora des Sembrat i després ha seguit la seva carrera en solitari.
 
L’acte ha acabat bufant les espelmes d’un pastís d’aniversari amb els colors i el logotip corporatiu de l’IdISBa.