14 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-061 traslladen en avió un infant de 9 mesos amb oxigenació extracorpòria NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-061 traslladen en avió un infant de 9 mesos amb oxigenació extracorpòria

És la primera vegada que es trasllada amb aquesta tècnica un pacient pediàtric de tan poca edat

L’Hospital Universitari Son Espases i el SAMU-61 han duit a terme amb èxit el primer trasllat aeri de tot l’Estat d’un pacient pediàtric de molt poca edat amb la tècnica d’oxigenació extracorpòria (ECMO). El pacient és un infant de 9 mesos que pateix una afectació cardíaca greu.

 

El dispositiu del SAMU-061 es va activar a les 16 h d’ahir. El pacient va ser intervingut durant diverses hores a l’Hospital Universitari Son Espases i, una vegada estabilitzat durant la nit, ha sortit avui de matí de l’UCI pediàtrica de Son Espases amb la Unitat de Transport Pediàtric Urgent cap a l’aeroport de Son Sant Joan. A les 9 del dematí el pacient s’ha enlairat a un avió del Exèrcit de l’Aire cap a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

 

L’operatiu s’ha coordinat en dues fases: la primera, en què l’avió ambulància del SAMU-061 ha anat cap a l’Hospital de la Vall d’Hebron per recollir l’equip de cinc professionals que, conjuntament amb l’equip de professionals de Son Espases, han sotmès el pacient a la tècnica ECMO, i la segona, en què l’han traslladat a l’Hospital de la Vall d’Hebron amb la participació de la Unitat de Transport Pediàtric Balear, el SAMU-061 de les Balears, el SEM de Catalunya i l’Exèrcit de l’Aire.

 

L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport cardíac i respiratori (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos. L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que realitza l'oxigenació abans d'introduir-la, una altra vegada, dins l'organisme.

 

El procés ha estat coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU-061 de les Illes Balears i, degut al nombrós equip de professionals que havia de traslladar-se amb el pacient (nou persones), ha estat necessari sol·licitar l’ajuda de l’Exèrcit de l’Aire per utilitzar un avió de gran capacitat.

 

La Gerència del 061 ha coordinat i dirigit el dispositiu des del punt de vista de la comunicació (facilitar les informacions entre els diferents nivells assistencials, les comunitats autònomes i l’Exèrcit) i també de la part logística (aportar vehicles i mitjans per donar suport al trasllat dels equips i del pacient fins al moment de l’evacuació, conjuntament amb la Policia Local, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil). Per coordinar l’operació s’ha disposat d’una dotació extraordinària integrada per un vehicle de suport vital avançat preparat especialment per a aquest trasllat, dotat amb un tècnic especialista, dos vehicles d’intervenció ràpida i una unitat de logística.

 

Finalment, s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració multidisciplinària de diversos serveis i professionals de l’Hospital: l’UCI de Pediatria, els serveis de Cardiologia Pediàtrica, Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Pediàtrica i Radiologia, especialistes en perfusió o instrumentistes de cirurgia cardíaca i personal de transport pediàtric.