LOGO CAIB
Contingut
16 gener 2019| <9ªL> Conselleria de Salut

Les obres de demolició de l'antic hospital Son Dureta començaran la primera setmana d'abril NNota Informativa

Foto de noticia

Les obres de demolició de l'antic hospital Son Dureta començaran la primera setmana d'abril

La demolició de l’antic Hospital Son Dureta —que donarà pas al nou complex sociosanitari per a pacients crònics que s’està projectant— s’iniciarà durant la primera setmana d’abril. El Servei de Salut preveu licitar l’obra de demolició en un termini de dues setmanes, aproximadament, per un valor de 2,9 milions d’euros. L’empresa adjudicatària tendrà dotze mesos de termini per dur-la a terme des de l’inici dels treballs.
 
El projecte d’enderroc consisteix a demolir tres edificis, concretament el pavelló B (edifici maternoinfantil), el pavelló K (edifici de consultes verd), el pavelló E (edifici de vestidors i cuina), a més d’algunes petites edificacions auxiliars. Tots tres edificis seran esbucats simultàniament.
 
Cal subratllar que la demolició de les quatre plantes superiors del pavelló B es farà a mà per reduir al mínim els efectes a l’entorn i per poder identificar tots els residus considerats especials, tòxics i/o perillosos que hi hagi dins les instal·lacions; posteriorment es completaran els treballs esbucant les plantes inferiors amb maquinària.
 
La previsió del Servei de Salut és que tot el procés duri entre 9 i 12 mesos i que estigui acabat en el primer trimestre de 2020, quan es té previst començar la construcció del nou complex.
 
Al mateix temps —és a dir, durant el mes en curs— el Servei de Salut licitarà un nou concurs obert per seleccionar el projecte guanyador del nou Son Dureta, després que sengles recursos interposats entre els dos participants en el concurs d’idees hagin obligat el Servei de Salut a desistir-ne i a licitar un nou concurs obert. Aquest nou concurs estarà resolt el mes d’abril i aleshores es donarà a conèixer el projecte definitiu.
 
El nou complex sociosanitari que es construirà al recinte de Son Dureta oferirà 542 llits hospitalaris en habitacions dissenyades especialment per garantir el benestar dels pacients mentre hi estiguin ingressats. Durant l’estada —que podrà durar de trenta dies a tres mesos, de mitjana— rebran tractaments i cures dirigides especialment a estabilitzar la malaltia, rebre sessions de rehabilitació i recuperar l’autonomia personal.

Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat
La remodelació del recinte hospitalari de Son Dureta s’emmarca en el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, amb el qual el Govern de les Illes Balears vol millorar l’atenció dels pacients crònics i de les persones grans que estiguin en situació de dependència, uns col·lectius que es van incrementant com a conseqüència de l’envelliment de la població. Cal assenyalar que, actualment, el 15,3 % dels habitants de les Illes Balears tenen més de 65 anys i que l’any 2029 aquesta proporció s’incrementarà fins al 22 %.
 
Per millorar l’atenció, el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat —elaborat amb la participació de professionals i pacients— ha previst un canvi en els circuits assistencials i una inversió important en recursos humans, en formació i en infraestructures. Una d’aquestes infraestructures serà Son Dureta, la reforma del qual s’executarà durant més d’una legislatura, amb un cost estimat de 120 milions d’euros.