15 novembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears anima els ajuntaments a sumar-se a l’estratègia de prevenció de consum d’alcohol entre menors NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Avui es commemora el Dia Mundial Sense Alcohol

La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears anima els ajuntaments a sumar-se a l’estratègia de prevenció de consum d’alcohol entre menors

La POQIB i la FELIB comparteixen resultats de les experiències de Palma, Calvià i Eivissa

La Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) han repassat avui, Dia Mundial sense Alcohol, les experiències que han duit a terme diversos municipis per prevenir-ne el consum entre els menors durant les festes locals. Aquestes experiències són fruit d’una estratègia més àmplia que impulsa la POQIB, la qual convida tots els ajuntaments a adoptar-la com a metodologia davant altres esdeveniments o festes.

El passat mes de maig, la FELIB, com a membre de la Plataforma, va organitzar una primera jornada per a municipis en la qual es va presentar l’Estratègia de prevenció del consum d’alcohol entre menors i es va proposar replicar aquesta experiència -que ja s’havia provat amb èxit a Alcúdia- a altres municipis durant les festes de Sant Joan. S’hi adheriren els municipis de Calvià, Eivissa i Palma, els quals han explicat avui els seus resultats.

En el cas de Palma, a través del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions (PEMPA), es va implementar el model de prevenció a la festa organitzada en el Parc de la Mar. Hi varen col·laborar diverses regidories i també les federacions de veïnats. Com a resultat, la festa va ser molt participativa i tranquil·la, i no hi va haver cap actuació de l’ambulància per intoxicació etílica, ni cap incidència en menors de edat.

En el cas de Calvià, es va implantar el model en totes les platges del municipi a través del Pla Estratègic Municipal de Prevenció de les Addiccions (PEMPA-Calvià). També hi va col·laborar el Servei de Salut de les Illes Balears a través dels punts d’atenció continuada (PAC). En aquesta ocasió, en els PAC no hi va haver cap intervenció mèdica per consum en persones menors d’edat. Així mateix, es varen produir 46 requeriments de la policia a persones menors d’edat per tinença d’alcohol i una intervenció per tinença d’altres drogues.

En general, els implicats dels tres municipis van manifestar que tot i que hi havia participat molta de gent les incidències van ser molt reduïdes.

A Eivissa, a través del Pla Municipal de Drogues, es va implantar el model a la festa de la platja de Ses Figueretes i a la de Talamanca. A més de distintes regidories, hi varen participar agents de la Policia Local i del Cos Nacional de Policia, membres de Protecció Civil, infermeres de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera i el Consell d’Eivissa. Es varen distribuir cartes a 8 centres educatius i també cartells amb l’ordenança municipal entre els establiments. Com a resultat, només hi va haver una intoxicació etílica en un menor, es varen retirar botelles d’alcohol a menors, es va denunciar un establiment per vendre alcohol fora de l’horari permès i es varen posar dues sancions per venda ambulant d’alcohol.

Com a propostes per millorar es plantegen ara, entre d’altres, sistematitzar aquesta metodologia en l’organització de les festes locals i que s’estengui als altres municipis; implicar les famílies i les entitats juvenils; formar en dispensació responsable de begudes alcohòliques als responsables de les barres; millorar la recollida de dades i incidències, i també la comunicació, destacant les notícies bones.

D’altra banda, Formentera ha presentat la seva campanya de prevenció d'alcohol dirigida als menors d'edat «No t'ofeguis en l'alcohol». Aquesta campanya ha comptat amb la col·laboració i la participació dels adolescents de Formentera quant al disseny de l’eslògan i del lema,  i també en el repartiment de cartells per als establiments que recorden la normativa que prohibeix la venda d'alcohol a menors.

 

Dades de consum a les Illes Balears

D’acord amb l’enquesta ESTUDES 2020-2021, dirigida a estudiants de 14 a 18 anys, l’alcohol és la substància psicoactiva amb més prevalença de consum entre estudiants d’aquesta edat: el 78 % reconeix haver consumit begudes alcohòliques alguna vegada a la vida, el 73,1 %, el darrer any, i el 50,2 % ho fa habitualment (el darrer mes).

La prevalença de consum de begudes alcohòliques és més gran en les dones que en els homes. La edat d’inici és 14 anys.

El 25,7 % d’estudiants diu haver consumit alcohol de forma intensiva (binge drinking) els darrers 30 dies, xifra que se situa en un 51,8 % entre els que han consumit begudes alcohòliques el darrer mes. El 19,4 % d’estudiants manifesta haver-se engatat el darrer mes. El 38,2 % dels estudiants afirma haver fet botellot el darrer any. Quant a la disponibilitat percebuda, un 91,8 % considera que pot aconseguir l’alcohol fàcilment o molt fàcilment.

La tendència del consum d’alcohol es manté durant els darrers anys sense grans canvis i és necessari fer un canvi d’aquesta tendència.

El Pla d’Addiccions de les Illes Balears (PADIB), que depèn de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum, recorda que cap persona menor d'edat hauria de consumir alcohol, atès que l'evidència científica demostra els molts efectes adversos que comporta aquest consum. Així mateix, reivindica l’esforç conjunt de tota la societat per evitar-ho.