26 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

La majoria de les Comunitats Autònomes rebutja l'Estratègia Espanyola d'Ocupació i no accepta el repartiment de fons de la Conferència Sectorial NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Deu Governs autonòmics acusen a la ministra Báñez d'haver trencat l'acord de diàleg i consens aconseguit en la Conferència de Presidents

La majoria de les Comunitats Autònomes rebutja l'Estratègia Espanyola d'Ocupació i no accepta el repartiment de fons de la Conferència Sectorial

Representants de deu comunitats autònomes no governades pel PP han mostrat avui el seu rebuig a la proposta d'Estratègia Espanyola d'Ocupació que pretén aprovar el Govern de la Nació, perquè no ha estat amb prou feines negociada ni consensuada amb la majoria de les Comunitats Autònomes. Així mateix, i en conseqüència amb anterior punt, les mateixes comunitats han acordat rebutjar el repartiment de fons que el Ministeri d'Ocupació proposa en el si de la Conferència Sectorial.

Els representats dels executius autonòmics consideren que la ministra Fátima Báñez ha fet de menys a les Comunitats, ja que la Conferència Sectorial s'ha convocat amb urgència, imposant que l'hora d'inici fora a les 13 hores, i s'ha desenvolupat sense la presència de la ministra. Les 10 Comunitats han demanat a Báñez que convoqui una nova conferència sectorial de caràcter urgent per debatre de nou el repartiment de fons per a Polítiques Actives i la discussió del model per als propers quatre anys.

Quant al contingut del document proposat pel Govern, la major part de les CA rebutgen el disseny de l'Estratègia per no centrar-se en assumptes fonamentals tals com les polítiques dirigides a col·lectius prioritaris (joves, majors de 45 i aturats de llarga durada) i, en el seu conjunt, suposa una pròrroga de l'Estratègia de 2012, però en 2017 i de les polítiques d'austeritat afavorides per la Reforma Laboral, encara en un context de creixement econòmic. L'estratègia també evita abordar qüestions clau relacionades amb la qualitat en l'ocupació, com la precarietat laboral, la temporalitat i parcialitat, la devaluació salarial i la retallada que han sofert les prestacions i subsidis. Per això, aquestes comunitats van presentar ahir un document alternatiu a l'Estratègia proposada, que planteja polítiques més inclusives.
D'altra banda, l'Estratègia posa en evidència la voluntat del Govern de reduir els serveis públics d’ocupació en favor d'empreses privades de col·locació, que aprofundiran en el debilitament dels Serveis Públics i afebliran encara més la situació dels col·lectius més vulnerables.

Per tot això, aquestes Comunitats també han rebutjat el repartiment de fons de Conferència Sectorial, al no existir un compromís financer real, més enllà del manteniment dels nivells actuals de finançament, els quals són insuficients i molt per sota dels 3.200 milions de 2011, la qual cosa suposa 1.400 milions més que el pressupost actual. En aquest sentit, els Governs autonòmics consideren que les Comunitats no són “meres subcontractes que distribueixen els diners que reparteix el Ministeri, sinó que són responsables i competents en matèria del disseny i execució de les polítiques actives, la qual cosa implica una responsabilitat en la distribució d'aquests fons”.

Aquestes comunitats (Aragó, Andalusia, Astúries, Balears, Castella - La Manxa, Catalunya, Cantàbria, Extremadura, Navarra i Comunitat Valenciana, reclamen una vegada més a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que convoqui a la Comissió de Seguiment de la Conferència de presidents per replantejar i pactar una Estratègia que s'adapti a la situació del mercat actual i a les realitats de cada Comunitat Autònoma.

Rebuig al repartiment de fons

A més de no tractar de pactar un document consensuat, les comunitats citades han criticat amb duresa el fet que el Ministeri hagi distribuït una nota de premsa d'un altre punt de l'ordre del dia, el repartiment de fons per a polítiques actives, anunciant una distribució  que encara no s'havia sotmès a votació en el si de la Conferència Sectorial, i que corria el risc de no ser aprovada, com finalment ha succeït, per la qual cosa s'ha titllat d'irresponsable l'actitud del Ministeri.