13 d’agost 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Direcció General de Prestacions i Farmàcia ha completat la constitució dels comitès tècnics de les 10 estratègies en salut que lidera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Hi participen sanitaris, gestors, directius i pacients, i l’objectiu és garantir la qualitat dels serveis i l’equitat en l’accés

La Direcció General de Prestacions i Farmàcia ha completat la constitució dels comitès tècnics de les 10 estratègies en salut que lidera

Enguany s’han creat els comitès de Malalties Neurodegeneratives i Salut Cardiovascular

La Direcció General de Prestacions i Farmàcia de la Conselleria de Salut i Consum ha constituït enguany el Comitè Tècnic de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives de les Illes Balears i el Comitè Tècnic de l’Estratègia de Salut Cardiovascular, amb la qual cosa ha completat la creació dels comitès de les 10 estratègies que lidera.

Aquestes estratègies venen impulsades pel Ministeri de Sanitat, en el marc del seu Pla de Qualitat, amb l’objectiu de garantir una sèrie d’actuacions d’àmbit estatal que permetin assegurar l’equitat en l’accés a les prestacions i la qualitat dels serveis que ofereix el Sistema Nacional de Salut.

Pel que fa a l’Estratègia de Salut Cardiovascular, cal dir que substitueix l'antiga Estratègia de Cardiopatia Isquèmica per tal d’incorporar-hi tres malalties més: la insuficiència cardíaca, les arrítmies i les valvulopaties, les quals s’han incrementat els darrers anys a causa de l’envelliment de la població. Fins ara les estratègies autonòmiques i del Sistema Nacional de Salut estaven centrades en la cardiopatia isquèmica i s’obre el ventall.

Les estratègies estan relacionades amb patologies o problemes de salut d'alta prevalença i/o morbiditat i que tenen un alt impacte pressupostari per als sistemes sanitaris. Dins el Ministeri de Sanitat, cada estratègia compta amb un comitè tècnic format per experts i societats científiques, i amb un comitè institucional format per representants de les comunitats autònomes, les ciutats autònomes i el Ministeri.

A les Illes Balears es va optar per unificar aquests dos comitès en un comitè tècnic en el qual participen experts i gestors. Té caràcter multidisciplinari i compta amb representació de totes les illes, d'atenció primària i hospitalària, amb responsables dels sistemes d'informació sanitaris, directius i pacients.

El primer encàrrec que té cada comitè és elaborar l'estratègia autonòmica i, mentrestant, incorporar els objectius i les accions de l'Estratègia del Sistema Nacional de Salut als documents de gestió sanitària autonòmics.

Actualment, les Illes Balears disposen de 16 estratègies en salut, 10 de les quals coordina el Servei de Planificació Sanitària de la Direcció General de Prestacions i Farmàcia de la Conselleria de Salut i Consum. A més, el Servei de Planificació Sanitària també coordina el Pla Nacional davant de la Resistència als Antibiòtics (PRAN), amb la mateixa estructura que la resta de les seves estratègies.

Les estratègies coordinades pel Servei de Planificació Sanitària són les de diabetis, malaltia renal crònica (MRC), malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), ictus, cures pal·liatives, malalties neurodegeneratives, malalties reumàtiques i musculoesquelètiques, malalties minoritàries i complexes, salut cardiovascular i el PRAN_CAIB.

Totes tenen un comitè tècnic. Enguany, a més de constituir-se els de salut cardiovascular (13 de juliol) i de malalties neurodegeneratives (6 de maig), s’ha renovat el de malalties minoritàries i complexes.