11 setembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Conselleria de Salut i Consum reforçarà les mesures d’eficiència en la gestió assistencial i consolidarà projectes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Salut i Consum reforçarà les mesures d’eficiència en la gestió assistencial i consolidarà projectes

Atenció Primària serà una de les prioritats de la legislatura. “Serà encara més propera i moderna”, ha assegurat la consellera

La Conselleria de Salut i Consum reforçarà aquesta legislatura les mesures d’eficiència en la gestió assistencial i consolidarà els projectes iniciats entre 2016 i 2019, tal com ha explicat avui la consellera Patricia Gómez en una compareixença voluntària en la Comissió de Salut del Parlament de les Illes Balears. Gómez ha destacat que l’equitat i la universalitat a l’hora d’accedir als serveis, la sostenibilitat del sistema, el diàleg amb els professionals i els usuaris i la transparència són alguns dels valors que guiaran la feina del departament de Salut i Consum, que donarà prioritat a l’atenció primària, la cronicitat i la salut mental.

Així doncs, l’atenció primària serà una de les prioritats aquesta legislatura. “Serà encara més propera i moderna”, ha assegurat la consellera, qui ha destacat, entre altres aspectes, que els metges de primària tindran accés a tot el catàleg de proves diagnòstiques. A més, es continuarà desenvolupant el pla de millora a l’accessibilitat del centre de salut, eliminant barreres arquitectòniques.

La consellera ha explicat que el seu departament té “el compromís de gestionar la cronicitat i la complexitat per assegurar una atenció sanitària de qualitat que doni resposta a les necessitats de la població en les diferents etapes de la vida, assegurant la universalitat i la sostenibilitat del sistema, la qual cosa s’ha de fer de manera eficient i amb tota l’evidència possible”. 

Per això, a través d’atenció primària, s’impulsaran programes com l’atenció domiciliària resolutiva o la fisioteràpia a domicili. A més, es potenciarà el Programa de Pacient Actiu i s’implementarà el programa d'atenció a infants amb malalties cròniques complexes.

Pel que fa a la salut mental, es desenvoluparan programes de patologia dual (trastorn de salut mental unit a l’addicció a una substància o més) en els hospitals d’Eivissa i Menorca; es facilitarà el tractament als joves i adolescents de Formentera, i es lluitarà contra l'estigma, a més d’afavorir la inserció social de les persones amb problemes de salut mental.

Aquestes mesures quedaran garantides gràcies a una gestió acurada i amb mesures d’eficiència en les quals ja s’ha fet feina la legislatura passada, com ara la central de compres, que ha suposat estalvis de 15 milions d’euros, i el reforçament de la facturació a tercers, que enguany ha generat 20 milions més que en 2015.

Infraestructures

Aquesta legislatura està previst que es completin actuacions com ara el pla director de l’Hospital de Manacor (al qual es destinaran 80 milions d’euros), les millores a l’Hospital Comarcal d’Inca (l’ampliació d’urgències i la creació d’una unitat de cures intensives), la reforma de l’Hospital Psiquiàtric de Palma, la de l’Hospital General, i l’inici de les obres del pla director de l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

La planificació també inclou la inversió de 150 milions per als nous complexos sociosanitaris de Son Dureta, Can Misses, Verge del Toro i Felanitx. Tots aquests centres, ha assegurat la consellera, “oferiran una atenció més bona i de màxima qualitat”.

Els centres de salut també seran altres de les infraestructures que s’impulsaran durant els propers anys. Patricia Gómez ha destacat els nous centres prevists: Bons Aires, Pere Garau, Son Dureta i Son Ferriol (Palma); Artà, Pollença, Sant Joan, Montuïri, Consell, Santa Margalida, Bunyola, Calonge, Sant Llorenç des Cardassar i Trencadors (Part Forana de Mallorca).

A Eivissa, es preveu incorporar un centre d’atenció primària a Can Misses, i a Menorca es crearà un nou centre a Alaior i s’ampliarà el de Ferreries.

Llistes d’espera

Un altre dels objectius dels pròxims 4 anys és treballar per continuar reduint els temps d’espera i el nombre de pacients al màxim possible. En aquest sentit, Patricia  Gómez ha destacat que la demora mitjana per una intervenció quirúrgica ha baixat dels 111 dies de 2015 als 73 que s’esperen ara, de mitjana. Per això, ha dit, es continuarà executant el Decret de demora, que té l’objectiu de garantir que cap persona no esperi més de 180 dies per una operació o 60 per la consulta amb un especialista.

Salut Pública i Participació, Recerca i Consum

Pel que fa a la promoció de la salut, es potenciaran tot un seguit d’accions com ara l’aprovació de la Llei d’addiccions o el desplegament del Decret d’alimentació saludable, a més de l’Estratègia de Promoció de la Salut.

Patricia Gómez, així mateix, ha destacat les iniciatives que durà a terme la Direcció General de Consum. La principal, aprovar la Llei de consum ─en la qual ja es va treballar la legislatura passada, i que compta amb l’acord del teixit associatiu i empresarial─ que “entrarà properament al Parlament perquè s’hi tramiti”, ha avançat.  

La Conselleria de Salut i Consum també prioritzarà aquesta legislatura mesures encaminades a promoure la investigació clínica, epidemiològica i de serveis. Per això, es treballarà de manera conjunta amb la Universitat de les Illes Balears per consolidar l’activitat docent, s’executarà el Decret de carrera investigadora i s’incrementarà el nombre de professionals especialistes.