LOGO CAIB
Contingut
6 agost 2018| <9ªL> Conselleria de Presidència

Sánchez es compromet amb Armengol a impulsar el nou REB NNota Informativa

Foto de noticia

Sánchez es compromet amb Armengol a impulsar el nou REB

La presidenta de les Balears remarca la bona sintonia i com s’ha capgirat la relació amb el nou Govern d’Espanya a la primera visita oficial a les Illes del seu president
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assegurat que el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, s’ha compromès a impulsar el nou règim especial de les Balears (REB). Ha estat a la reunió que ha tingut lloc al Consolat de Mar amb motiu de la primera visita oficial del cap de l’executiu de l’Estat a les Illes.
 
Sobre el REB, Armengol li ha explicat al president Sánchez la situació «real que es viu a les Illes Balears» per incidir en el fet que «és un tema que va més enllà dels partits polítics perquè és una reivindicació que darrera té tota la societat civil, que reclama un tracte just per compensar els desequilibris que produeix l’insularitat». Per aconseguir que el nou REB entri en vigor «al més aviat possible», la presidenta ha informat que «aquest mateix mes d’agost es produiran reunions amb el Ministeri d’Hisenda».
 
Pel que fa al finançament autonòmic, la presidenta de les Balears considera que «ja s’ha produït un canvi positiu respecte a l’anterior Govern de l’Estat quan el nou està disposat a parlar de la modificació del sistema i a obrir una discussió política sobre com s’ha de millorar el repartiment de fons per finançar serveis públics essencials com l’educació i la sanitat». Armengol considera que «qui no ho intenta, no aconsegueix res», com a resposta a si serà possible arribar a acords amb altres comunitats autònomes per reformar l’actual sistema de finançament. En tot cas, ha remarcat que «el president Sánchez ja proposa una línea de millores per elevar el finançament de totes les comunitats autònomes a partir del sistema actual».
 
La presidenta Armengol considera que s’ha obert «una nova etapa il·lusionant» per a les Balears amb la presidència de Sánchez. «La reunió mantinguda a Palma és una prova evident de com s’han capgirat les relacions institucionals entre els dos executius», ha afirmat. De fet, la presidenta ha agraït que «el nou Govern de l’Estat s’hagi preocupat més per les Balears en dos mesos que l’anterior executiu en tres anys». Aquesta «bona sintonia», en tot cas, és compatible amb el fet que «el Govern de les Illes Balears mantingui el seu nivell exigent de reclamació en defensa dels interessos de la ciutadania».
 
La demostració d’aquesta nova relació fructífera s’ha pogut traduir en el recent augment del descompte per a residents als enllaços amb la Península a un 75 % i l'augment de freqüències entre Menorca i Madrid; l’acord per ampliar el Parc Nacional de Cabrera a partir de la proposta presentada pel Govern de les Illes; l’aprovació del corredor de cetacis; s’han multiplicat per dos els recursos per lluitar contra la violència masclista per compensar la insularitat o l’acceleració del segon cable elèctric per Menorca i la tramitació de nous parcs fotovoltaics.
 
Armengol ha explicat que «ha estat una reunió intensa i cordial en què s’ha pogut constatar que l’agenda de canvi del Govern espanyol coincideix amb l’agenda balear que fa tres anys que desenvolupa el Govern de les Illes Balears». És una coincidència que, per exemple, es pot constatar en matèria de legislació laboral —en agafar com a model el Pla contra la Precarietat Laboral balear— i mediambiental —inspirant-se en els objectius que s’ha fixat la futura llei contra el canvi climàtic autonòmica.