30 juliol 2018 | <9ªL> Presidenta

Armengol i la ministra Ribera visiten la nova instal·lació d’autoconsum de Son Llàtzer, la més gran de Balears NNota Informativa

Armengol i la ministra Ribera visiten la nova instal·lació d’autoconsum de Son Llàtzer, la més gran de Balears

La presidenta ha destacat que en aquesta legislatura els projectes d’autoconsum a edificis públics s’han multiplicat per 4, passant de 479kW a 2.156kW (un 350% més)
“El nou parc fotovoltaic de l’Hospital Son Llàtzer serà la instal·lació d’autoconsum –pública i/o privada- més gran de les Illes Balears. Només aquest projecte, ja generarà més energia neta que tota la que generaven les instal·lacions autonòmiques d’autoconsum a 2016”. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions després de visitar el projecte a l’hospital de Son Llàtzer, acompanyada de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.
 
Les 1.486 plaques de l’hospital ocupen una superfície de 5.000 metres quadrats al sostre de l’edifici. El parc estarà operatiu a l’octubre, permetrà un estalvi anual de 70.500 euros i generarà 490kW (el 6% del consum de l’hospital). A 2016, les instal·lacions d’autoconsum a edificis de la CAIB generaven 470kW.
 
Armengol ha posat en relleu l’aposta del Govern per les energies renovables al llarg d’aquesta legislatura: “en els darrers dos anys hem multiplicat per 4 les instal·lacions d’autoconsum a edificis públics, passant de 479kW a 2.156kW (+350%); per 8 si afegim els 5’6 milions d’euros en subvencions a renovables dirigits a empreses i particulars”.
 
Llei de Canvi Climàtic de les Illes Balears
D’altra banda, la presidenta ha anunciat que el projecte de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica anirà al pròxim Consell de Govern i ha destacat “l’ambició” d’una norma, que posa les bases per “avançar en la reducció dels combustibles fòssils, la potenciació de les energies netes i l’acceleració de l’arribada del vehicle elèctric”.
 
La ministra de Transició Energètica ha destacat les polítiques de transició energètica del Govern i ha qualificat la Llei de Canvi Climàtic de les Illes Balears com a “exemplar i un model a seguir”.
 
Acords del Consell de Ministres
 
En aquest sentit, Teresa Ribera ha destacat que des del Govern estatal s’estan posant en marxa mesures que afavoreixen un canvi gradual en la política energètica. Així, ha recordat que al darrer Consell de Ministres es va modificar la planificació elèctrica per tal “d’impulsar les renovables, millorar la connectivitat i donar resposta a les necessitats de Balears”, amb acords que permetran accelerar:
1. La connexió dels grans parcs fotovoltaics en tramitació (Són Salomó a Ciutadella, Cap Blanc i Sa Caseta a Llucmajor, Biniatria en Alcúdia, Santa Cirga a Manacor).
2. Un "bypass" que permet avançar els tràmits per restablir la connexió elèctrica Mallorca-Menorca. La introducció d'un nou enllaç Mallorca-Menorca (anomenat Mallorca-Menorca 3, que es convertirà al segon enllaç, ja que l'original està inservible). Això permet que Red Elèctrica pugui començar a treballar en el nou enllaç.
3. L'eliminació del projecte d'És Fornàs a Eivissa, així com l’havia previst inicialment el Ministeri, i la introducció de la proposta alternativa plantejada pel Govern de les Illes Balears, que evita que l’estesa passi per aquesta zona.
 
En una altra ordre de coses, el Ministeri també ha mostrat el seu compromís per posar en marxa el cable entre Mallorca i Eivissa al més aviat possible.