14 març 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol destaca la importància de la nàutica per aconseguir un model productiu més sòlid, divers i competitiu NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol destaca la importància de la nàutica per aconseguir un model productiu més sòlid, divers i competitiu

La presidenta ha inaugurat el VII Congrés de l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN) que se celebra al Palau de Congressos de Palma avui i demà
“Parlar de nàutica és parlar de moltíssimes coses. És parlar d'oferta turística complementària. D'emprenedors, microempreses i pimes. De construcció, reparació i manteniment d'embarcacions. De sinergies amb altres sectors o subsectors, com el lloguer de xàrters, la pesca, l'electrònica, la distribució o la construcció de components. És parlar d'ocupació de qualitat, estable i amb bons salaris. I d'un model productiu millor: més sòlid, divers, competitiu i exportador.” La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del VII Congrés de l'Associació Nacional d'Empreses Nàutiques (ANEN) que se celebra al Palau de Congressos de Palma entre avui i demà.
 
La presidenta ha ressaltat que cada euro invertit en nàutica d'esbarjo en genera 5 en el conjunt de l'economia i es tradueix en 4 llocs de treball. “Apostar per la nàutica no només és rendible, sinó que multiplica els resultats d'altres sectors i té un important retorn econòmic i social que millora la qualitat de vida de la nostra ciutadania”, ha afegit.
 
Armengol ha elogiat el treball realitzat per aquesta indústria en unes illes que són “la segona comunitat amb més quota de mercat, la primera en productivitat i la capital de la qual, Palma, acull el major nombre d'empreses nàutiques del país”.
 
Durant la seva intervenció, la titular de l'executiu ha fet referència a quatre línies de treball “fonamentals perquè el sector continuï sent motor econòmic i social”, com són la internacionalització, la competitivitat, el talent i la sostenibilitat.
 
Sobre la primera, ha manifestat que és imprescindible que les empreses aprofitin plataformes per sortir a l'exterior com l’ANEN, l'ICEX, les cambres de comerç i les fires nàutiques que s’organitzen al país, com la que se celebra a Palma a finals d'abril i “que és un excel·lent aparador nacional i internacional per a moltes empreses”.
 
En segon lloc, ha emfatitzat que “no hi ha competitivitat exterior si primer no n'hi ha d’interior”. “Hem de ser més intel·ligents i eficients que la competència, es tracta de fer moltes coses bé i fer-les millor que els altres”. Per aquesta raó, ha apuntat que a les Balears, “a més d'assessorar i incentivar la captació de mercats, es posen recursos perquè neixin i es consolidin empreses, modernitzin la seva maquinària i avancin en clusterització”.
 
Sobre el tercer punt, ha assenyalat que “la nostra competitivitat és la suma del talent que atresoram”. En aquest sentit, ha recordat que a les illes hi ha tres centres de formació nàutica, un dels quals dissenya la formació de tot el país. No obstant això, ha apuntat que el creixement del sector ha estat tan gran que el territori no arriba a cobrir tota la demanda de professionals amb gent d'aquí. “Per això la nostra Universitat ha posat marxa una nova titulació nàutica, el SOIB fa d’intermediari entre empreses i treballadors i des del Govern s'ha treballat per implantar la formació dual i sumar dos nous centres de formació professional en reparació i manteniment d'embarcacions”.
 
Respecte al quart eix, la presidenta ha fet referència a la necessitat de reforçar “les derivades sostenibles de l'economia blava”. “Espanya i aquestes illes tenim un patrimoni natural únic al món i el nostre deure és preservar aquest llegat, fent d'aquest valor ambiental la nostra marca”.
 
“Electrificar els ports i apostar per innovació i coneixement permet vaixells més eficients i amb més autonomia, així com avançar en la reducció d'emissions i residus. I això no només és beneficiós per al nostre medi ambient. Ho és també per al sector, que guanyarà en competitivitat i valor afegit. I ho és per a la destinació turística, que es revaloritzarà mantenint el seu principal atractiu: el color de les seves aigües i la riquesa del seu paisatge i fauna marina”.
 
Finalment, Armengol ha destacat que “Espanya té tots els ingredients per inflar les veles de la indústria nàutica i passar a l'ofensiva”. “Comptam amb empreses capdavanteres, les infraestructures, la geografia, el clima i el suport de la nostra indústria internacional més gran, la turística. Tenim tots els mitjans per elevar la nostra competitivitat i dibuixar un futur millor, sabent que aquest no es prediu sinó que es construeix dia a dia, entre tots, com feim en aquest Congrés”.