31 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Comencen a instal·lar als hospitals els nous equips d’endoscòpia per implantar el programa de cribatge del càncer de còlon NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El 60 % dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen quan la malaltia està en una fase avançada

Comencen a instal·lar als hospitals els nous equips d’endoscòpia per implantar el programa de cribatge del càncer de còlon

El Servei de Salut ha invertit 882.854 € en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys

S’han començat a instal·lar als hospitals públics de les Illes Balears els primers equips d’endoscòpia digestiva per tal d’ampliar el programa de cribratge del càncer de còlon i recte amb l’objectiu de millorar-ne les taxes de cobertura poblacional a tots els sectors sanitaris. Concretament, el Servei de Salut de les Illes Balears ha invertit 882.854 € en el contracte de subministrament i manteniment durant cinc anys d’una torre d’endoscòpia completa, dos videocolonoscopis d’alta definició i un electrobisturí.

 

L’objectiu d’aquest programa és detectar de manera precoç el càncer o una lesió que pugui arribar a ser maligna, cosa que s’aconsegueix fent una prova per detectar sang no visible a la femta i, en cas afirmatiu, una colonoscòpia. Cal tenir en compte que el 60 % dels casos de càncer colorectal es diagnostiquen quan la malaltia està en una fase avançada (localment o amb metàstasi), però que si es diagnostica en una etapa primerenca (estadis I o II), la taxa de supervivència global pot superar el 90 %. Aquesta dada fa palesa la gran importància dels programes de cribratge (diagnòstic precoç i  prevenció secundària) del càncer colorectal, perquè en aquest context la majoria de les neoplàsies són diagnosticades en estadis primerencs.

 

El Ministeri de Sanitat va establir que totes les comunitats autònomes han de tenir una cobertura del 100 % de la població diana abans de l’any 2024. Per això el 2015 es va implantar el programa a les Illes Balears, començant pel Sector Sanitari de Tramuntana i les àrees de salut de Menorca i d’Eivissa i Formentera. Malauradament, es va haver de suspendre com a conseqüència de la progressió de la pandèmia de COVID-19. Malgrat això, torna a estar operatiu a Mallorca i a Eivissa, si bé de manera condicionada per les diferents onades de la pandèmia. De fet, el mes de novembre de 2020 es van reprendre les reunions entre la Direcció General de Salut Pública i el Servei de Salut per avaluar les necessitats, reorganitzar els serveis i donar impuls al programa. L’objectiu és que el 2024 el programa estigui implantat del tot.

 

D’acord amb les dades de la Direcció General de Salut Pública i Participació, cada any moren aproximadament tres-centes persones de càncer colorectal  a les Illes Balears, on és el càncer més comú. Per això són tan importants la prevenció i la detecció precoç; pel que fa a la prevenció, Salut Pública recorda que tenen un paper important els hàbits de vida saludable i per això fa les recomanacions següents:

  • Evitar fumar qualsevol tipus de tabac.
  • No beure alcohol o fer-ho de manera ocasional i amb moderació.
  • Seguir una dieta amb alt contingut de fibra incrementant el consum de cereals sencers (integrals i no refinats), fruita i verdura. A més, no menjar carn vermella (bou, vedella, porc, me, cabrit o cavall) ni productes derivats.
  • Evitar la síndrome metabòlica (obesitat, obesitat abdominal i diabetis).
  • Fer activitat física.
  • Acudir al centre de salut en cas de presentar signes o símptomes d’alarma, sobretot si hi ha antecedents personals o familiars de pòlips o càncer colorectals o de malaltia inflamatòria.