LOGO CAIB
20 febrer 2018Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

El Govern veu reafirmades les mesures de la futura llei de canvi climàtic en la reunió amb el comissari Arias Cañete a Brussel·les NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern veu reafirmades les mesures de la futura llei de canvi climàtic en la reunió amb el comissari Arias Cañete a Brussel·les

Sobre la descarbonització, el comissari ha explicat al conseller Marc Pons que s’està preparant legislació per empènyer els països al tancament paulatí de les centrals contaminants
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, s’han reunit avui a Brussel·les amb el comissari d’Acció pel Clima i l’Energia, Miguel Arias Cañete, per explicar-li les línies estratègiques de l’Avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició energètica que està tramitant el Govern. Segons Arias Cañete, els objectius de la normativa coincideixen amb els de la Unió Europea de descarbonització paulatina de l’economia en 2050.  

Pons ha manifestat  que durant l’encontre, que s’ha perllongat durant hora i mitja, han tingut l’oportunitat d’exposar de manera detallada el que suposa la futura llei de canvi climàtic, que farà possible, en l’horitzó de 2050, la descarbonització de l’economia de les Illes Balears i, per tant, la introducció de les renovables.

Marc Pons ha informat al comissari europeu els terminis fixats per tancar Es Murterar (en 2020 els dos grups més antics i contaminants) i en 2025 (els dos restants). Per la seva part, Miguel Arias Cañete ha avançat que està preparant una legislació per empènyer els països al tancament paulatí de les centrals de carbó.

Quant a la limitació dels vehicles dièsel en 2025 i de benzina, en 2035, Marc Pons ha manifestat que la normativa que s’està tramitant s’ajusta al dret comunitari, i que ja hi ha ciutats com París que  apliquen aquestes mesures.

“No hi ha cap tipus d’impediment europeu per prendre aquestes decisions”, ha declarat el conseller Marc Pons, que ha afegit que és competència de l’àmbit regional tant en relació a la seva economia com a la fixació dels seus sistemes de transport.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha qualificat de “bona jornada de feina” la mantinguda avui en Brussel·les amb reunions amb representants de grups parlamentaris i amb el comissari d’Acció pel Clima i l’Energia de la UE, Miguel Arias Cañete. En el decurs de les reunions, els participants han proposat línies d’ajuda per als vehicles elèctrics i Marc Pons s’ha compromès a preparar els expedients per accedir-hi a aquestes ajudes.