19 d’agost 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Balears dobla en un any el nombre de places oferides en medicina familiar i infermeria d’atenció familiar i comunitària NNota Informativa

Balears dobla en un any el nombre de places oferides en medicina familiar i infermeria d’atenció familiar i comunitària

Permetrà lluitar contra la manca de professionals que afecta l’Atenció Primària en els darrers anys

Les Balears han doblat en un any l’oferta formativa de professionals de la salut de medicina familiar i infermeria d’atenció familiar i comunitària. Concretament, del curs 2018-19 al 2019-20 aquesta oferta ha passat de 41 a 70 places MIR (metge o metgessa intern resident) i de 4 a 18 places EIR (infermer o infermera intern resident). Això ha estat possible gràcies a l’increment del nombre de places de formació d’especialistes acreditades pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social,  i també per l’acreditació de nous centres docents a Mallorca i Eivissa i Formentera.

Les places oferides enguany per iniciar la residència en el curs 2019-20 són 64 a Mallorca (50 MIR i 14 EIR), 8 a Menorca (MIR), i 16 a Eivissa i Formentera (12 MIR i 4 EIR). Aquesta mesura permetrà formar més personal sanitari per lluitar contra la manca de professionals que afecta l’Atenció Primària en els darrers anys.

A Mallorca, la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) enguany ha fet 40 anys. Aquesta unitat va néixer l’any 1979 i el 2011 va passar a ser multiprofessional amb la creació d’una comissió d’infermeria. La Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Balears a Menorca es va crear l’any 1992. A Eivissa i Formentera, enguany s’ha acreditat la unitat docent multiprofessional de família, i ha ampliat la formació que actualment ofereix al personal d’infermeria.

Els centres de salut docents acreditats per formar residents pel Ministeri han de complir uns criteris assistencials, investigadors i docents propis per a cada especialitat. Una vegada el resident o la resident ha escollit el centre docent, se li assigna un tutor o tutora d’Atenció Primària, que serà responsable de la seva formació, i hi mantindrà una relació continuada durant els quatre anys de residència.

Actualment, Mallorca disposa de 15 centres docents; Menorca, de 3; i Eivissa i Formentera, de 7.

  • Mallorca: CS Calvià – Santa Ponça , CS Escola Graduada (Palma), CS Sa Torre (Manacor) , CS Son Pisà (Palma), CS Camp Redó (Palma), CS Coll d’en Rabassa (Palma), CS Sant Agustí (Palma), CS Son Gotleu (Palma) CS Son Serra - la Vileta (Palma), CS Trencadors (S'Arenal de Llucmajor). Darrerament, s’han acreditat els CS Serra Nord (Sóller), CS Emili Darder, CS Platja de Palma - Ca’n Pastilla, CS Pont d’Inca - Martí Serra, CS Son Rutlan - Aragó.
  • Menorca: CS Verge del Toro, CS Dalt Sant Joan i CS Canal Salat.
  • Eivissa i Formentera: CS Can Misses, CS Es Viver, CS Sant Antoni de Portmany, CS Vila. El mes de març d’enguany es va ampliar amb tres centres més: CS Santa Eulària des Riu, CS Sant Jordi de Ses Salines i CS Sant Josep de Sa Talaia.