26 d’abril 2018 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Avancen a bon ritme les tasques de rehabilitació a Santa Àgueda, amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible NNota Informativa

Avancen a bon ritme les tasques de rehabilitació a Santa Àgueda, amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible

La vicepresidenta del Govern i consellera de Turisme, Bel Busquets, i la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur, han visitat les obres, finançades amb 118.089,59 € de l'ITS, acompanyades de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora i representants del Consell de Menorca i l'Ajuntament de Ferreries. (La nota inclou talls de veu)
La vicepresidenta del Govern i consellera de Turisme, Bel Busquets, ha visitat avui les tasques de restauració de la murada nord del castell de Santa Àgueda al municipi menorquí de Ferreries i ha recordat que aquesta actuació és possible gràcies a la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible que "recaptam dels nostres visitants i l'invertim en diversos objectius", com la recuperació de patrimoni cultural de les illes. S'inverteixen 118.089,59 € en aquesta actuació i, si no hi ha entrebancs importants, podran estar acabades en dos mesos.

Durant la visita, Busquets ha explicat que la rehabilitació del mur nord amb fons de l'ITS "dóna sentit a altres actuacions realitzades d'ençà que es va adquirir aquest castell" i ha remarcat la importància de la col·laboració de les diferents institucions per a la rehabilitació del patrimoni cultural perquè es retorna a la ciutadania i, ha afegit la vicepresidenta, "entre totes les administracions contribuïm a millorar l'oferta turística per fer que vagi més enllà del sol i platja".

La vicepresidenta ha estat acompanyada a la visita per la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el batle de Ferreries, Josep Carreres; la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur; la vicepresidenta primera del Consell de Menorca, Maite Salord i el conseller de Cultura i Educació del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria.

Ell conseller de Cultura i Educació del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha explicat que van tenir clar des del principi que el Castell de Santa Àgueda havia de ser un "objectiu prioritari" de les inversions de l'Impost de Turisme Sostenible a Menorca. Maria ha destacat la importància que gràcies a l'impost "l'impacte econòmic no reverteixi només als empresaris" i pugui servir per a la rehabilitació del patrimoni cultural.

Així mateix, el responsable insular de Cultura ha remarcat que la importància del projecte de rehabilitació de part de la murada islàmica de Santa Àgueda va més enllà de la recuperació d'aquest espai emblemàtic perquè "també és una experiència pilot de com s'han de fer aquest tipus d'intervencions i servirà per a redactar el pla director". Al projecte especifica que s'utilitzaran les pedres esfondrades de la murada per ser fidels a l'aspecte original del castell.

El batle de Ferreries, Josep Carreres, ha dit que és "un orgull" que es doni resposta a una reivindicació històrica, articulada sobretot per l'Associació Amics de Santa Àgueda.

La vicepresidenta del Govern ha realitzat la visita després de participar ahir a la jornada "Innovació, Economia i Empresa" organitzada per la Fundació Bit. D'altra banda, la consellera de Cultura, Fanny Tur, participarà avui horabaixa (17 hores) a Mercadal a la jornada informativa de diàleg i debat sobre el Pla de Cultura de les Illes Balears en què hi participaran els actors culturals implicats.

El projecte de rehabilitació de la murada nord del Castell de Santa Àgueda

L'antic lloc de Santa Àgueda, on es troben ubicades les restes d'una fortificació islàmica, va ser adquirit pel Consell Insular l'any 2007, i des d'aquell moment s'hi han fet obres de restauració en la capella del mateix nom, en un aljub i també en un tram de la murada sud.

El projecte actual, redactat per l'arquitecte Joan J. Gomila, consisteix en la rehabilitació del tram de la murada que mira al nord del nucli central del castell islàmic. Es tracta d'un mur d'uns 37 metres de llarg amb símptomes evidents de manca d'estabilitat. La intervenció preveu enderrocar controladament un tram de tres metres del pany de la murada que està en perill de caure, perquè ja s'ha desprès parcialment, refer dues parts del mur ja caigudes i estabilitzar la resta que encara es troba en bones condicions.

Aquestes obres ja han començat avui dia, contractades a M. Polo. L'obra tendrà seguiment arqueològic a càrrec d'Ismael Moll Pelegrí i d'Elena Sintes. També s'han contractat els serveis de restauració de Magdalena Escales.