LOGO CAIB
Contingut
8 octubre 2019Presidenta

Armengol reclama més mesures compensatòries per a les regions insulars en representació de totes les illes que formen part de la Unió Europea NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol reclama més mesures compensatòries per a les regions insulars en representació de totes les illes que formen part de la Unió Europea

La presidenta del Govern ho ha defensat perquè tots els territoris i els seus ciutadans i empreses puguin tenir igualtat d’oportunitats

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha reclamat aquest dimarts a la sessió plenària del Comitè de les Regions que Europa doni més protagonisme a les illes que formen part de la Unió Europea. Ho ha fet en representació de totes les regions insulars per defensar la necessitat d’aprovar mesures perquè tots els territoris tinguin igualtat d’oportunitats.

“Una de les pitjors discriminacions que es poden cometre és la de tractar igual a aquells que són diferents”, ha expressat Armengol davant de la resta de líders europeus. En aquesta direcció, ha recordat que la Unió Europea ja té alguns mecanismes per conferir d’un estatus distint a les illes i regions ultraperifèriques, que es beneficien de polítiques per compensar les desigualtats que pateixen, però que “en altres casos aquest reconeixement de la diferència no té una efectivitat pràctica”. S’ha referit així a la resta d’illes, com són les Balears, que tot i patir greuges similars als de les regions perifèriques no disposen de mecanismes pràctics que els corregeixin: “El fet de ser illes condiciona la nostra competitivitat i el nostre desenvolupament econòmic i social”.

Armengol ha recordat que aquest factor “obliga” a assumir costos de transport i logística que perjudiquen les empreses i encareixen la vida dels residents, així com “exigeix un esforç pressupostari molt més fort per cobrir serveis bàsics com els sanitaris, educatius o socials”. També ha recalcat que la major limitació de les illes condiciona de manera decisiva les infraestructures i la transició cap a les energies netes.

“Allò que perseguim totes les illes de la Unió Europea són mesures per garantir que els nostres ciutadans i les nostres empreses disposin d’igualtat de condicions respecte als de la resta de la Unió. No volem privilegis. Volem ser més Europa”, ha conclòs Armengol.

Declaració amb Còrsega, Sardenya i Gozo

La presidenta també ha recordat en la seva intervenció que aquest mateix matí els territoris de Còrsega, Sardenya i Gozo, juntament amb les Balears, han signat una declaració per resoldre els problemes que suposa la insularitat mediterrània. En aquest sentit, s’ha advocat per reforçar la col·laboració entre aquestes regions insulars perquè la Unió Europea abordi de manera específica i amb dotació pressupostària aquestes diferències.