7 juny 2022 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Les Illes Balears reben el suport del Parlament Europeu per avançar en una agenda insular europea amb la aprovació de l'informe sobre les illes de la UE NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Illes Balears reben el suport del Parlament Europeu per avançar en una agenda insular europea amb la aprovació de l'informe sobre les illes de la UE

La consellera Rosario Sánchez assisteix a Estrasburg al ple d'aprovació per àmplia majoria de la iniciativa que reclama una estratègia europea de suport a les illes

Suport del ple del Parlament Europeu, per àmplia majoria, al desenvolupament d’una estratègia per a les illes de la UE. La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha assistit aquest dimarts a Estrasburg a la sessió de votació i aprovació al Parlament Europeu de l'informe sobre les illes de la UE, al qual ha treballat el Govern de les Illes Balears juntament amb altres territoris, que reclama el desplegament d’una estratègia amb mesures de suport a les illes en el marc de la UE i una Agenda insular europea. 

Amb aquest suport, les Illes Balears, des de la presidència de la Comissió d’Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d'Europa (CRPM), sumen aliances i avancen en l’estratègia insular. L’informe, elaborat amb el suport del Govern pel president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Younnous Omarjee, demana el desplegament de l'article 174 del Tractat de Funcionament de la UE, el qual estableix que les illes requereixen una atenció especial, així com el llançament d'un Pacte de les Illes i una agenda insular europea. L'aprovació ha comptat amb una àmplia majoria, amb 577 vots a favor, 38 en contra i 10 abstencions. 

"Gràcies a l'aprovació de l'informe per aquesta majoria tan clara, podem reforçar les demandes de les illes europees amb una veritable política europea que tingui en compte les particularitats de cada illa i de cada conca marina", ha manifestat la consellera Rosario Sánchez, des d’Estrasburg, on ha assistit aquest dilluns i dimarts a les sessions del ple del Parlament Europeu de debat i votació d’aquesta iniciativa de suport a les illes.

“Des del Govern de les Illes Balears hem treballat durant els últims set anys en aquest objectiu sobre la base d'una estratègia coherent i consensuada, redoblant els esforços a assegurar un desplegament progressiu i compartit a tots els nivells de l'Administració i les institucions europees”, ha valorat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, acompanyada a Estrasburg pel director general de Relacions Exteriors del Govern, Antoni Vicens.

L’informe sobre les illes de la UE i la política de cohesió, aprovat avui pel ple del Parlament Europeu, reclama a la Comissió Europea que doni una resposta més eficaç davant els desafiaments als quals s'enfronten les illes de la UE, des del punt de vista econòmic, mediambiental o demogràfic, i que es posi en pràctica una estratègia europea per a les illes, en aplicació del que estableix el mateix Tractat de Funcionament de la UE.

Així mateix, sol·licita que les polítiques de la UE tenguin en compte les particularitats de les illes, accions específiques en matèria de transport i turisme sostenibles, energies renovables i gestió mediambiental i de residus, entre d’altres, o l’augment de les ajudes a les empreses de les illes amb la supressió de l’actual límit de la normativa de minimis. A més, apel·la a la creació d'un pacte insular, basat en el model del pacte urbà, amb vista a definir una política comuna de la UE sobre les illes.

A l’informe elaborat per Omarjee, qui ja va compartir i treballar amb el Govern aquesta tasca durant la seva visita a Palma el novembre passat al si de la Comissió d’Illes, també es recorda que el Tractat de Funcionament de la UE reconeix les necessitats de les illes però no s’ha aplicat de manera concreta, i que per tant s’ha de desplegar a través de les polítiques comunitàries. També incideix en la vulnerabilitat de les illes, des del punt de vista socioeconòmic i mediambiental, situades en la primera línia del canvi climàtic, i en altres desavantatges relacionats amb la dependència del transport aeri i marítim o els derivats de la doble i triple insularitat.

D'altra banda, i assumint el lideratge de la Comissió d’Illes, la consellera Rosario Sánchez també ha destacat la col·laboració en el desenvolupament de l'informe del president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, i ha mostrat la seva satisfacció per la seva aprovació en la sessió plenària del Parlament Europeu.

Des del Govern, es considera que l'aprovació d’aquest l'informe és una gran oportunitat per al Govern d’Espanya -en el marc de la propera presidència espanyola del Consell de la Unió Europea de 2023- per a impulsar un Pacte per a les Illes Europees basat en el Pacte Urbà i el Pacte Rural,  que posi els fonaments de la futura Agenda Insular de la UE i que inclogui una visió transversal de la qüestió insular en les polítiques europees.

Durant l’estada a Estrasburg, la consellera Rosario Sánchez, es reuneix amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i amb la comissaria europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, juntament amb representants d’altres illes, per tal que la Comissió Europea realitzi un estudi sobre les diverses situacions dels territoris insulars i consideri una estratègia per a les illes amb propostes concretes.

El Govern, des de la presidència balear de la Comissió d’Illes, elabora una estratègia insular a la UE i ha treballat altres iniciatives, com el dictamen per iniciativa pròpia de les Illes Balears aprovat pel ple del Comitè de les Regions, sota el títol Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el context insular mediterrani, el qual reclama una atenció especial a les illes de la Mediterrània davant les seves especials vulnerabilitats.

Així mateix, el mes d'abril passat, també va impulsar la declaració Cap a un Pacte per a les Illes de la UE, aprovada per l’assemblea general de la Comissió d’Illes, a Gotland (Suècia), sota la presidència de les Illes Balears i que va ser defensada per la consellera Rosario Sánchez.

La principal prioritat política d’aquesta declaració i de l’informe aprovat pel Parlament Europeu és el desenvolupament d’una estratègia a llarg termini de la UE per a les illes, amb una incidència a tots els àmbits polítics de rellevància i amb propostes concretes. A més, fa una crida al suport de totes les institucions de la UE i al seu impuls durant les presidències del Consell de la UE el proper any, per part de Suècia i Espanya.