19 maig 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

137 nadons prematurs es varen beneficiar en 2021 de llet materna donada, la xifra més alta des que es va crear el Banc de Llet Materna NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Avui es celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna

137 nadons prematurs es varen beneficiar en 2021 de llet materna donada, la xifra més alta des que es va crear el Banc de Llet Materna

A més, es va distribuir un 27 % més de llet materna a les unitats de nounats

En 2021, 72 mares van donar 429,6 litres de llet que han servit per atendre 137 nadons prematurs, la xifra més alta de la història del banc de llet materna. També va augmentar un 27 % la quantitat de llet materna distribuïda als hospitals (de 275,3 en 2020 a 349,25 litres en 2021) i un 26 % el nombre de bebès atesos (de 109 a 137).

El 19 de maig és la data seleccionada a nivell internacional per a promocionar la donació de llet materna i explicar els seus beneficis per als bebès malalts i prematurs. Aquest dia serveix per a donar les gràcies a totes les mares que donen o han donat llet materna.

El Banc de Sang i Teixits dels Illes Balears i especialment el Banc de Llet Materna vol agrair la labor de les unitats de nounats de Son Espases, Mateu Orfila, Can Misses, ABAM (Associació Balear d’Alletament Matern) i de totes les mares donants de llet materna.

El de Balears va ser el primer Banc de Llet Materna a crear-se a Espanya. Des de juliol de 2001, el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears disposa del primer Banc de Llet Materna d'Espanya. Actualment, hi han 16 bancs de llet a Espanya, repartits per tot el territori nacional.

Un banc de llet materna és el lloc on es conserva i distribueix la llet materna que, de manera altruista, donen mares que en aquell moment estan alletant al seu fill. El Banc de Llet Materna cobreix les necessitats dels nounats que, a causa de la seva fragilitat, precisen de mesures especials per recuper-se.

El Banc de Llet Materna de les Illes Balears funciona gràcies a les mares donants de llet que, una vegada fetes les anàlisi prèvies a la donació i després d'haver alimentat als seus nadons, produeixen més quantitat de llet per als nounats que ho necessitin.

Poden ser donants de llet materna totes les mares que estiguin donant el pit i que gaudeixin d'una salut excel·lent. És condició indispensable que no hagi transcorregut 6 mesos des de la data del part. Durant aquesta època, la llet materna posseeix els nutrients i agents immunològics òptims i és el millor aliment per al nounat.

A causa d'aquesta temporalitat, la donació de llet materna es converteix en una necessitat constant. Aproximadament, un nounat de molt baix pes (menys d'1 quilo) necessita dos litres de llet materna per setmana per a la seva correcta alimentació.

Els bebès atesos són en la seva majoria prematurs de molt baix pes. La llet materna és necessària per a ajudar a bebès nounats que per raons mèdiques necessiti augmentar les seves defenses. Actua com a protector de l'aparell digestiu del nounat, evitant en gran manera l'aparició de la necrosi intestinal i facilitant la recuperació després d'una intervenció quirúrgica.

Les mares interessades en donar llet materna poden contactar amb el Banc de Llet Materna del Banc de Sang i Teixits. Després d'una entrevista mèdica, reben un extractor i envasos per a recollir les seves donacions.

Des de casa, les mares que estiguin alletant extreuen la seva llet, la guarden en els envasos proporcionats pel Banc i la conserven en el congelador del seu domicili fins que crida al Banc de Llet Materna que envia un missatger i la porta fins al Banc de Llet.

El Banc de Llet Materna, analitza la llet materna, la pasteuritza i la congela fins a la seva utilització i la distribueix a les unitats de nounats dels hospitals. Els professionals dels serveis de nounats dels hospitals són els encarregats de receptar la llet materna com a medicament.

El 19 de maig va ser designat originalment al Brasil com a Dia Mundial de la Donació de Llet, perquè en aquest dia de 2005 es va signar el primer acord per a crear una xarxa internacional de bancs de llet a la qual es van unir 13 països i organitzacions internacionals a Amèrica del Sud i Amèrica Central.