17 maig 2022 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

L’IBDONA destaca que la nova Llei de Salut Sexual recull que les nines de 16 i 17 anys puguin avortar sense tuteles, com reclamaven les Balears NNota Informativa

L’IBDONA destaca que la nova Llei de Salut Sexual recull que les nines de 16 i 17 anys puguin avortar sense tuteles, com reclamaven les Balears

La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat valora molt positivament que la nova Llei de l’avortament estatal, que aprova avui el Consell de Ministres, inclogui una important reclamació de les Illes Balears, com és el fet que les nines d’entre 16 i 17 anys puguin decidir sense cap mena de tutela sobre el seu propi cos, i, per tant, si volen interrompre voluntàriament el seu embaràs.

Per al Govern és una passa endavant per a les dones de les Illes Balears el fet que la nova normativa reconegui la capacitat i la llibertat de les dones joves per avortar, i afavorir que aquesta pràctica es pugui fer en condicions de seguretat i amb totes les garanties des de la sanitat pública. Es manté que aquesta interrupció voluntària de l’embaràs s’hagi de fer abans de les catorze setmanes de gestació.

D’altra banda, l’executiu considera rellevant el fet de regular l’objecció de consciència dels professionals sanitaris, de manera que tots els centres tenguin almenys un professional per interrompre voluntàriament l’embaràs i que no es pugui ser objector en l’àmbit públic i no ser-ho en el privat per afavorir els avortaments a les clíniques privades.

Pel que fa a la baixa per dismenorrea incapacitant, la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, ha recordat que ja existeix a la cartera de serveis de la sanitat pública i s’ha mostrat satisfeta perquè «patir un dolor intens per la regla no suposarà un perjudici econòmic per a les dones ni per a les empreses».

La directora de l’IBDONA ha conclòs que amb aquesta nova Llei, aprovada de manera inicial i que encara no està en fase de tramitació parlamentària, es millora la vida de les dones de les illes amb més drets, més garanties i amb una nova passa endavant respecte de la Llei del 2010, la qual «va ser un avenç molt important per a les dones».

Finalment, Duran, en nom del Govern, ha traslladat el seu agraïment al moviment feminista per la seva tasca a favor dels drets de les dones que s’enforteixen amb lleis com la que s’aprova avui.