1 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Neixen 60 cries de gatvaire durant el primer any del projecte pilot ‘Petits taurons’ NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Neixen 60 cries de gatvaire durant el primer any del projecte pilot ‘Petits taurons’

La cria i desenvolupament en captivitat permetran incrementar-ne la població a l’arxipèlag

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, han visitat, aquest divendres, les instal·lacions del Palma Aquarium que acullen alguns dels gatvaires que es crien en captivitat a través del projecte pilot ‘Petits Taurons’, per recuperar i incrementar la població de l’espècie a l’arxipèlag.

Així, en el primer any de vigència del projecte de cria, han nascut 60 cries de gatvaire. A més, es compta amb nou exemplars adults al Palma Aquarium – cinc mascles i quatre femelles – i cinc més al centre d’interpretació del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, on hi ha almenys dues femelles adultes de les quals una ja ha post els ous. Els animals tornaran a la mar en el moment que arribin a la mida òptima, que s’estima entre els 45 i 55 centímetres.

De la Concha ha destacat l’èxit del projecte i ha posat en valor la col·laboració dels pescadors de Cala Rajada i Formentera «que fan de punt d’inici del projecte i aporten els exemplars adults per a la cria dels gatvaires». La consellera ha afegit que «les Illes Balears són capdavanteres a Espanya en conservació d’espècies marines i consciència ambiental, i els taurons són un bon indicador del bon estat de les pesqueries i, per tant, és important recuperar i incrementar la població a l’arxipèlag».

Mir, per la seva banda, ha agraït «la tasca del personal tècnic del Govern i de les entitats que integren en el projecte que ha permès, a partir de la col·laboració entre administració i organitzacions, criar amb èxit exemplars d’una espècie tan vulnerable com els gatvaires i retornar-los al medi natural per garantir-ne la conservació i increment de la població».

El conseller ha anunciat, en aquest sentit, que el Servei de protecció d’espècies farà seguiment, a través de GPS, dels exemplars que tornin a la mar per poder avaluar-ne l’evolució.

El projecte ‘Petits taurons’ té com a objectiu, a banda de la conservació i recuperació de l’espècie, testejar i fer un seguiment dels protocols d’actuació per poder aplicar-los a altres espècies vulnerables.

Les conselleries d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Medi Ambient i Territori van signar, el juny de l’any passat, un acord de col·laboració amb les entitats Fundació Palma Aquarium, Petites Illes del Mediterrani, Save the Med, Mallorca Preservation Foundation i Marilles Foundation. A més, la col·laboració amb les confraries de Formentera i Cala Ratjada ha permès tenir més exemplars reproductors als centres.

El gatvaire és una espècie de tauró pròpia del coral·ligen, entre els quaranta i vuitanta metres de fondària, i que encara és present a les aigües de les Illes Balears, especialment al Parc Nacional Marítim-Terrestre de Cabrera, a Formentera i al Canal de Menorca.

Ara per ara, aquesta espècie es considera en perill d’extinció en el Llibre vermell dels peixos de les Illes Balears i no està protegida fora de les reserves marines. Els selacis, un grup que inclou rajades i taurons, estan particularment en risc a la Mediterrània. De les 56 espècies registrades, 34 (un 60 %) estan amenaçades, de les quals 17 estan en perill crític o ja s’han extingit en l’àmbit regional. Tot i això, les Illes Balears constitueixen una àrea relativament rica en selacis dins la Mediterrània occidental. Aquests animals tenen un paper clau en l’estructura i el funcionament dels ecosistemes marins.