3 març 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut coordina el trasllat amb avió d'un pacient amb COVID-19 i oxigenació extracorpòria NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut coordina el trasllat amb avió d'un pacient amb COVID-19 i oxigenació extracorpòria

És un home de 60 anys amb COVID-19 i pneumònia que va ser traslladat de l'Hospital Mateu Orfila a Son Espases amb l'equip ECMO del Servei de Salut

Salut ha coordinat reeixidament el trasllat d'un pacient amb necessitats d'oxigenació extracorpòria. El pacient és un home de 60 anys amb COVID-19 i pneumònia bilateral, que ha estat traslladat de l'Hospital Mateu Orfila a l'Hospital Universitari Son Espases amb un equip mèdic multidisciplinari d'ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) format per un intensivista, un perfusionista i un cirurgià vascular de Son Espases, a més d'un metge i un infermer del 061.

El dispositiu, que es va activar a les 15 h de dimecres, 2 de març, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 de les Illes Balears i es va dur a terme en dues fases: en la primera, l'equip que havia de sotmetre al pacient a la tècnica ECMO es va traslladar de Mallorca a Menorca amb l'avió ambulància del SAMU 061; una vegada a Menorca, es va activar una ambulància per a casos de COVID-19. Després d'estabilitzar el pacient, es va iniciar la segona fase traslladant-lo del Mateu Orfila a Son Espases; per recollir-lo a l'aeroport de Son Sant Joan es va activar una ambulància per a casos de COVID-19 i l'equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials. A les 4 h d'avui, dijous 3 de març, el pacient arribava a Son Espases en una situació estable.

Els pulmons del pacient en qüestió no responien a la ventilació mecànica a causa de la COVID-19 i a la pneumònia. No obstant això, ha pogut ser traslladat gràcies a l'ECMO, una tècnica complexa que dona assistència cardíaca i respiratòria (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang) als pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos, i amb l'ECMO es pot assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang. La tècnica consisteix a introduir una cànula a través d'una vena central (la femoral o la jugular) i una altra en una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o en venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang, que posteriorment és impulsada per una bomba i passada per un aparell que l'oxigena abans d'introduir-la una altra vegada en l'organisme.