16 febrer 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Les Balears registren la taxa de letalitat acumulada per COVID més baixa de tot l’Estat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Gómez ha destacat i agraït el compromís de la ciutadania en la lluita contra la pandèmia

COVID-19: Les Balears registren la taxa de letalitat acumulada per COVID més baixa de tot l’Estat

La consellera de Salut i Consum ha comparegut al Parlament per explicar la gestió de la sisena onada

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que ha comparegut en el Parlament a petició pròpia i per dissetena vegada per explicar la gestió de la pandèmia de COVID-19, ha destacat que les Balears registren la taxa de letalitat acumulada més baixa de tot l’Estat. Aquest indicador, que mostra la proporció de morts que es produeixen entre les persones contagiades, és del 0,5 %, mentre que la mitjana estatal és del 0,9 % i hi ha comunitats que multipliquen per tres la dada de les Balears. En total, a les illes s’han registrat 248.682 casos i 1.206 morts.

Durant l’exposició, la consellera ha recordat que la sisena onada ha suposat un esclat de casos a causa de la irrupció, a escala mundial, de la variant òmicron, més transmissible que la predecessora, la delta. Per això, s’han produït més casos que en el conjunt de totes les anteriors. En total, des del 18 d’octubre, s’han comptabilitzat 150.000 casos i 190 èxitus. Per tant, en aquesta sisena onada, la letalitat baixa fins al 0,1 %.

Aquestes dades, ha manifestat la consellera, demostren l’eficàcia de les vacunes i també el compromís i l’esperit cívic de la ciutadania de les illes, que s’ha involucrat de manera individual i col·lectiva en la lluita contra la pandèmia.

Gómez ha ressaltat que les Illes Balears han estat majoritàriament per sota de la mitjana espanyola pel que fa a la incidència acumulada, tant a 14 com a 7 dies. A més, la situació epidemiològica ha millorat de manera evident durant el mes de febrer a les illes. L’IA 14 ha passat de 2.819 casos per cada 100.000 habitants del dia 1 a 1.165 el 14 de febrer. També ha millorat la situació hospitalària: de 89 persones a l’UCI i 404 ingressades a planta que hi havia l’1 de febrer, a 56 a l’UCI i 300 a planta avui mateix.

Així, en les dues darreres setmanes, pràcticament tots els indicadors han tingut un descens del 40 %: la taxa de positivitat, el nombre de casos i la incidència acumulada.

 

Capacitat de detecció i d’adaptació dels circuits

Pel que fa a la sisena onada, la consellera ha remarcat que la molt bona capacitat del Laboratori de Microbiologia de Son Espases per detectar noves variants ha permès que les Illes Balears fossin una de les primeres comunitats a informar de l’arribada d’òmicron i adaptar les estratègies de diagnòstic i de rastreig, novament i ràpidament, així com tornar a aplicar els plans de contingència assistencials. 

«Hem creat nous circuits per al diagnòstic, hem obert noves línies per fer proves, hem substituït les PCR per tests d’antígens, hem posat en marxa una nova web per a l’autogestió de la COVID i la tramitació de les baixes laborals», ha citat la consellera, la qual també s’ha referit al conveni amb el Col·legi de Farmacèutics a partir del qual gairebé 200 oficines de farmàcia ofereixen supervisar i comunicar al Servei de Salut els autotests de la ciutadania.

«Aquestes accions, que semblen senzilles, suposen una gran quantitat de canvis en els protocols, ja complexos per si mateixos, i per això vull donar les gràcies a tots els implicats en el seu desenvolupament i a tota la ciutadania per la seva capacitat d’adaptació. La implicació de tothom ha estat fonamental per mitigar l’impacte de la pandèmia», ha reiterat.

Gómez també ha ressaltat la labor important que s’ha duit a terme per al control de la propagació de la pandèmia a les residències de gent gran.

 

La vacunació pediàtrica, una prioritat

Gómez ha manifestat que una prioritat ha estat fomentar la vacunació pediàtrica. A finals de desembre es va obrir als infants de 9, 10 i 11 anys i la primera setmana de gener, als de 5 a 10.

A més, per afavorir l’accés, s’han obert nous punts de vacunació massiva. A Palma, l’Espai Francesc Quetglas, i noves línies a Son Dureta. A Manacor, un recinte al centre de la ciutat. A Inca, una instal·lació a l’aparcament del Centre de Salut So Na Monda.

Aquestes iniciatives han anat acompanyades d’accions com l’enviament d’informació als centres educatius, el lliurament d’un certificat de valentia al més petits i la participació de Sonrisa Médica per animar els punts de vacunació infantil.

D’altra banda, des de dilluns de la setmana passada la ciutadania es pot vacunar sense cita prèvia de les primeres i terceres dosis, i el vacubús ha administrat més de 5.000 dosis contra la COVID-19 a Palma, Calvià, Inca, Manacor, sa Pobla i Consell.

«Aprofit per donar les gràcies a l’exèrcit per posar a disposició de les Illes Balears 90 persones per al rastreig i fins a 10 equips militars per a la vacunació, dels quals des d’ahir en queden 5 en actiu amb 18 militars», ha remarcat.

La consellera Gómez ha manifestat que la vacunació ha estat clau perquè l’impacte de la sisena onada en la salut de les persones hagi estat menor en termes proporcionals d’hospitalització i defuncions que en onades anteriors.

També ha advertit: «Les persones majors de 60 anys no vacunades continuen tenint 54 vegades més probabilitats d’ingressar en una unitat de cures intensives que les que duen la dosi de reforç contra la COVID-19, segons dades de 31 de gener. En el tram de 70 a 79 anys, la diferència és encara superior. Els no vacunats tenen 64 vegades més probabilitats d’ingressar a l’UCI que els que han rebut la dosi de reforç».

 

 

Continuïtat d’altres projectes fonamentals

Durant la compareixença, Gómez ha destacat que, tot i les dificultats que ha suposat la pandèmia —que ha obligat a reordenar els recursos i a prioritzar projectes—, s’ha continuat avançant en qüestions fonamentals.

En matèria assistencial, ha destacat que es continua implementant el pla de xoc per reduir la demora assistencial, amb el compromís de reduir-la un 20 % al llarg d’enguany. Així mateix, s’ha referit a la posada en marxa del trasplantament de fetge a Son Espases; a l’obertura d’un nou centre d’atenció pediàtrica a la barriada de Pere Garau, a Palma; a l’ampliació de l’UCI de Son Llàtzer, a la nova zona d’urgències respiratòries de l’Hospital Comarcal d’Inca, i al Pla contra el Suïcidi de les Illes Balears, que es presenta demà, dijous.

Pel que fa a les millores en salut pública, continua endavant la creació de l’Agència de Salut Pública i aviat es posarà en marxa la plataforma digital EinaSalut, per tenir cura de la pròpia salut, a més d’haver ampliat el programa de cribratge de càncer de còlon.

Quant a infraestructures, ha remarcat que la pandèmia no ha impedit continuar treballant per renovar la xarxa hospitalària i d’atenció primària amb la reforma de l’Hospital Comarcal d’Inca, de l’Hospital de Manacor, de l’antic Hospital Can Misses, de l’Hospital General de Palma, del Verge del Toro de Maó i del Parc Sanitari de Bons Aires. També el projecte de Son Dureta ha quedat en exposició pública recentment, i hi ha en marxa un concurs per a 9 centres de salut a Mallorca.

En el camp dels professionals sanitaris, als quals ha tornat a felicitar i donar les gràcies per la seva tasca durant la pandèmia, el Servei de Salut continua duent a terme les ofertes d’ocupació pública i el pla d’estabilització, que convertirà 2.305 professionals sanitaris eventuals en interins.

La consellera Patricia Gómez ha conclòs l’exposició recordant que ara, 740 dies després de la detecció del primer cas de SARS-CoV-2 a les Balears, les Illes comencen a superar la situació gràcies a la col·laboració d’una àmplia majoria social, gràcies al civisme, gràcies a la feina dels professionals sanitaris i gràcies a la ciència.