14 febrer 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

ADIBA ajuda els adolescents amb diabetis a conviure amb la malaltia a campaments d’educació diabetològica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

ADIBA ajuda els adolescents amb diabetis a conviure amb la malaltia a campaments d’educació diabetològica

És un dels projectes de l’atenció integral de l’entitat que subvenciona l’IRPF Social de la Conselleria d’Afers Socials i Esports

«És un problema afegit en l’adolescència per als menors diabètics; molts experimenten negació», pediatra de l’entitat

    L’Associació de Persones amb Diabetis de les Illes Balears (ADIBA) ofereix atenció integral a malalts que pateixen la malaltia i a les seves famílies; una atenció que subvenciona l’IRPF Social que promou la Conselleria d’Afers Socials i Esports. El 10 % de la població la pateix. «Crea un impacte a la persona, canvia el teu estil de vida perquè afecta a nivell psicològic. És una malaltia que són 365 dies a l’any, 24 hores», diu Adela Villalonga, treballadora social que ha estat al servei de l’entitat.

    Entre els projectes d’intervenció integral subvencionats, hi ha els campaments d’educació diabetològica que ofereix ADIBA a les famílies de menors entre 6 i 17 anys, els quals els ajuda a conviure amb la diabetis. «Estan entre iguals, amb més gent que té aquest problema o que ja ha tengut un problema similar i els pot ajudar a veure com s’hi enfronten», explica Laura Ventura, la pediatra-endocrina de l’associació. «Molts a aquesta edat solen experimentar negació. Tenen un poc de rebuig al tractament, a vegades es veuen diferents perquè constantment han de comptar el menjar, mirar-se el sucre, i es veuen diferents a altres nins. Crec que suposa un cert problema afegit en l’època de l’adolescència per als menors diabètics».

    ADIBA ofereix àmbits de lleure en què es combinen les activitats pròpies de campaments amb activitats d’educació diabetològica. «Tenim gimcanes on ajuntam i mesclam proves més típiques de campament amb proves que tenen a veure amb la diabetis i han de contestar preguntes, algun tipus de joc o han de marcar a un dibuix d’una persona on es poden mesurar i punxar i han de representar situacions quotidianes que els poden passar i que tenen a veure amb la diabetis, per exemple anar a sopar amb els pares i mares a un restaurant o una hipoglucèmia que tengui un participant i veure com els altres reaccionen...», comenta Xisco Torà, director d’oci i temps lliure dels campaments de l’entitat. 

    Documents adjunts: