11 gener 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient publica «La vegetació de Mallorca i Cabrera» per facilitar la gestió d’hàbitats i el paisatge vegetal NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient publica «La vegetació de Mallorca i Cabrera» per facilitar la gestió d’hàbitats i el paisatge vegetal

L’obra, que actualitza la versió del 2007, està disponible en digital i s’han imprès 1.500 còpies

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el doctor en Biologia per la UIB, Llorenç Gil, han presentat, aquest dimarts, el llibre «La vegetació de Mallorca i Cabrera. Bases per a la interpretació i gestió d’hàbitats i paisatge vegetal».

L’obra és una reedició actualitzada d’un llibre publicat originalment el 2007. La publicació, impulsada pel Servei de Projectes d’Espais Naturals de la conselleria, ha estat escrita per cinc botànics experts en paisatge vegetal de les Illes Balears. La nova versió revisa i actualitza el contingut, en modifica l’estructura i se n’ajusten alguns aspectes estètics.

Mir ha destacat «la qualitat d’una publicació que ens acosta a les espècies vegetals i al paisatge de l’illa de Mallorca i de l’arxipèlag de Cabrera» tot destacant que «la millora del coneixement és una de les garanties principals per a assegurar  la conservació del medi ambient». El conseller ha posat en valor, a més, que la publicació sorgeix de la col·laboració estreta entre la conselleria i la UIB.

El llibre pretén oferir una visió esquemàtica dels coneixements que es tenen fins al moment de la distribució de les espècies vegetals i del paisatge vegetal de l’illa de Mallorca i de l’arxipèlag de Cabrera. La finalitat d’aquesta edició és disposar d’un suport actualitzat per a tots els tècnics mediambientals, gestors dels espais naturals de les diferents administracions de les Illes Balears, així com ser d’utilitat per als estudiants de la Universitat de les Illes Balears.

A la Introducció es descriuen conceptes de la ciència del paisatge vegetal com el dinamisme, la zonació i la successió. Es mostra la classificació de les espècies botàniques en comunitats vegetals (sintaxonomia) que apareixen als capítols següents. A més, es retrata el marc geològic, hidrològic i climàtic en què es troben les Illes i els efectes del clima en la morfologia i l’ecologia de les plantes.

En els capítols es reparteixen les descripcions dels grans agrupaments de comunitats vegetals presents a les Illes: comunitats forestals i fruticoses, vegetació herbàcia anual i vivaç no ruderalitzada; comunitats de penyals, cingles i roques; vegetació de salobrars, vegetació de platges i litoral rocós, comunitats de torrents i llocs humits, vegetació ruderal i comunitats marines.

El llibre també mostra la relació de les comunitats vegetals amb la classificació dels Hàbitats d’Interès Comunitari de la Directiva Hàbitats de la Unió Europea 92/47/CE. A manera de glossari es defineixen els termes de caràcter científic que puguin suposar un impediment a l’enteniment del text.

A més, s’ha mantingut la forma de redacció assequible a un públic ample, que inclou zoòlegs, geògrafs, tècnics en silvicultura, agronomia i gestió del territori, urbanistes, estudiants i aficionats a les ciències biològiques i geogràfiques, així com a altres que requereixin una aproximació més general que aquella a què accedeix l’especialista geobotànic. Per això, sense menyscabar la precisió científica, s’ha insistit a oferir una obra amb un notable caire divulgatiu.

Mir ha felicitat la feina feta als autors i impulsors d’aquesta nova edició, ja que eines com aquestes  «faciliten les tasques de planificació i gestió tant dels espais naturals com de les espècies que hi habiten.»

Els autors són llicenciats i doctorats en biologia, i que compten amb una trajectòria professional lligada en la investigació dels hàbitats, flora i paisatge vegetal de les Illes Balears: Lleonard Llorens, Llorenç Gil, Javier Tébar, Carles Victorí Cardona i Maria Francisca Capote

Aquesta edició del llibre vol retre un petit homenatge en especial als mestres Oriol de Bolòs i Capdevila i a Salvador Rivas-Martínez i Costa, generosos homes de ciència, impulsors de la Geobotànica, el Paisatge vegetal i la Bioclimatologia, i notables promotors de la Natura de l’arxipèlag Balear; també al pioner H. Knoche, a R. Molinier i P. Montserrat.

El llibre es pot consultar a: http://mediambient.caib.es/espaisdenaturabalear/vegetaciomallorcacabrera.pdf