29 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’Agència Balear de l’Aigua i els municipis fan feina conjunta per millorar l’aigua de l’EDAR d’Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Agència Balear de l’Aigua i els municipis fan feina conjunta per millorar l’aigua de l’EDAR d’Eivissa

Les actuacions es van comunicar a la comissió de seguiment de la depuradora

La comissió de seguiment de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Eivissa s’ha reunit al desembre per donar compte del seu estat i fer feina conjunta per millorar-ne l’aigua d’entrada i de sortida. Així, l’Agència Balear de l’Aigua, juntament amb els tres municipis que hi envien les seves aigües residuals –Eivissa, Sant Antoni i Santa Eulària– van explicar les actuacions per millorar la situació actual de la infraestructura.

Aquesta comissió de seguiment s’emmarca dins el conveni signat entre els tres ajuntaments i l’Agència per a la delegació de les competències municipals de depuració a l’empresa pública. El període de duració d’aquest conveni és de quatre anys.

Des de l’Agència s’ha donat compte de l’estat de la depuradora, i s’han explicat les actuacions que s’hi duran a terme entre 2022 i 2023. A causa del retard de les obres de la nova EDAR, que executa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els pressupostos d’ABAQUA per a 2022 recullen una partida d’1.258.400 euros per actuacions de millora a les instal·lacions actuals.

Aquestes consisteixen en la reposició de reixes i tamisos del pretractament i la substitució d’un decantador de fangs, ja que entren moltes tovalloletes, draps i sòlids del sistema de clavegueram d’Eivissa, Sant Antoni i Santa Eulària, fet que ha accelerat un deteriorament progressiu d’aquests elements.

Pel que fa a l’Ajuntament d’Eivissa, per al 2022, ha pressupostat 1,5 milions d’euros per a separar la xarxa unitària d’aigües pluvials i residuals a l’Avinguda Isidor Macabich. Així mateix, a Figueretes, es faran obres de separativa per valor de 407.225 euros als carrers del País Basc i de Formentera.

Entre 2023 i 2024, estan previstes les obres de la xarxa separativa al carrer Aragó, Vicent Serra, Castella i l’Avinguda d’Espanya per valor de 2,9 milions d’euros. A més, s’invertirà en la millora a sa Carrossa i els carrers de Pere Sale i d’Abel Matutes.

En el cas del municipi de Santa Eulària des Riu, ja s’han executat les primeres revisions de les xarxes de les Parròquies de Puig d’en Valls i Jesús que deriven les seves aigües a l’EDAR. Això ha permès constatar, en primera instància, 8 punts de la xarxa on no està separada. Ara, es farà una revisió juntament amb la concessionària del servei per tal de concretar els projectes d’execució de les obres necessàries de separació, totes elles considerades, a priori, d’entitat menor.

El municipi de Sant Antoni de Portmany, el que menys afecció té a l’EDAR perquè només hi envia les aigües residuals del nucli de Sant Rafel, té gairebé la meitat de la xarxa de clavegueram adaptada. Les actuacions previstes van encaminades a assolir la totalitat d’una xarxa separativa a tot el municipi.