5 gener 2022 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Sanitat forestal instal·la 100 caixes refugi per a quiròpters per reforçar el control biològic de la processionària del pi NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sanitat forestal instal·la 100 caixes refugi per a quiròpters per reforçar el control biològic de la processionària del pi

A les Illes Balears, actualment hi ha unes 550 caixes d'aquest tipus

El Servei de sanitat forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat dels Illes (IRBI), ha instal·lat, aquest any, 100 noves caixes refugi per a quiròpters a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera. D'aquesta manera, a les Illes Balears hi ha, actualment, unes 550 caixes d'aquest tipus d'ençà que el 2008 Sanitat Forestal iniciàs la seva instal·lació.

A les Illes Balears, hi ha 17 espècies de quiròpters. Les ratapinyades, com se'ls coneix comunament, són una espècie insectívora i un element clau per garantir el control natural de plagues forestals com, per exemple, la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). A més, és un depredador natural d'altres insectes voladors com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet, doncs, l'augment i estabilització de la població de quiròpters, que actuen com a control natural de les plagues forestals.

Les caixes refugi s'han instal·lat en àrees del bosc on existeix una major presència d'activitat de ratapinyades, com poden ser llocs de pas o àrees d'alimentació, encara que també algunes caixes es van posar en zones denses de vegetació amb la finalitat d'avaluar en un futur quin opció és més utilitzada. Per primera vegada, es van instal·lar caixes refugi a l'àmbit del Parc Natural d'Es Trenc-Salobrar de Campos.

Aquest any, a més, s'han revisat 130 de les caixes refugi que ja estaven instal·lades. Es va constatar la presència de ratapinyades en 32 d'elles. Pertanyen a tres espècies de quiròpters: ratapinyada comuna (Pipistrellus pipistrellus), ratapinyada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus) i ratapinyada de vores clares (Pipistrellus kuhlii), encara que les dues últimes espècies només es van trobar a la Finca Pública de Son Real. El nombre d'exemplars trobats varia entre 1 i 3, sent la majoria femelles.

Sanitat forestal té previst intensificar, l'any que ve, a Mallorca i Menorca, la instal·lació de més caixes refugi per a quiròpters, principalment a les finques públiques i als espais naturals protegits.