19 novembre 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La consellera de Salut i Consum presenta les línies estratègiques dels pressuposts per a l'any 2022 als batles de Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera de Salut i Consum presenta les línies estratègiques dels pressuposts per a l'any 2022 als batles de Menorca

S’han presentat les dades econòmiques i assistencials i s’han donat a conèixerles principals actuacions per al proper exercici

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assistit a la Comissió de Participació Ciutadana de l’Àrea de Salut de Menorca que ha tingut lloc avui matí a l’Hospital Mateu Orfila. Hi ha estat presents la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, la gerent de l’Hospital, Ana Trenado; la directora mèdica, Tamara Contreras; el director d’Atenció Primària, Txema Coll; el director gerent del Servei de Salut, Juli Fuster; alcaldes i representants dels diferents ajuntaments de l’illa i del Consell Insular de Menorca.

Durant la sessió, la consellera ha presentat les línies estratègiques dels pressuposts per a l’any 2022, que es troben en fase de tramitació parlamentària i que, per a l’Àrea de Salut de Menorca, preveuen un increment del 6,38 %; així, passaran de 98,7 milions d’euros a 105 milions d’euros per al proper exercici. A més, Menorca és una de les àrees que també es beneficiaran d’una part de la partida global de 6 milions d’euros que la Conselleria destinarà a quatre plans de recursos humans per augmentar la contractació de personal, i del pla d’inversions autonòmic del Servei de Salut per renovar equips d’alta tecnologia per millorar les proves diagnòstiques en els centres hospitalaris.

En 2022 també es preveu continuar amb les obres de recuperació de l’antic hospital Verge del Toro; es publicarà el concurs d’idees per al nou Centre de Salut Es Banyer; es licitarà l’ampliació de la UBS des Mercadal per a l’Àrea de Rehabilitació; es definirà el projecte de trasllat i ampliació del Servei d’Urgències d’Atenció Primària de Centre de Salut Dalt Sant Joan, de Maó; i es licitarà el projecte per redactar el pla d’usos per ampliar el Centre de Salut Canal Salat.

Pel que fa a nous projectes per al 2022, la gerent, Ana Trenado, ha anunciat que s’instal·larà una planta d’osmosi per al Servei d’Hemodiàlisis del Centre de Salut Canal Salat; es modernitzarà la sala blanca del Servei de Farmàcia de l’Hospital Mateu Orfila per preparar-hi medicaments en condicions òptimes d’esterilització i seguretat; i començaran les obres per instal·lar la banyera de dilatació a la sala de parts. Ha recordat també el projecte que executarà la Conselleria de Transició Energètica del Govern per instal·lar panells fotovoltaics a l’aparcament de l’Hospital.

En aquesta segona Comissió de Participació Ciutadana que se celebra aquesta legislatura —l’anterior sessió va ser al gener de 2020— també s’ha fet balanç de la gestió de la pandèmia per part de l’Àrea de Salut. S’han comentat els canvis organitzatius i de reorganització d’espais i circuïts que s’han dut a terme tant als centres d’atenció primària com a l’Hospital Mateu Orfila; la creació de nous dispositius com les UVAC i les unitats Educovid Llevant, Centre i Ponent; la posada a punt d’un hotel medicalitzat; la gestió de dos hotels pont; la creació d’un espai específic al Laboratori per processar totes les proves diagnòstiques —se n’han fet 123.008—; així com l’organització de tot el dispositiu de vaccinació que, fins dimecres, ha inoculat 141.802 dosis.

En global, l’Àrea de Salut de Menorca ha destinat prop de 8 milions d’euros per combatre la pandèmia. Aquesta partida inclou la compra de material de protecció, medicaments, i el reforç dels serveis de neteja; la instal·lació de sistemes de protecció —com el tancament i aïllament dels boxes d’Urgències i de l’Hospital de Dia de l’Hospital Mateu Orfila, i del SUAP de Canal Salat—; les despeses derivades dels hotels pont i la contractació de personal i el reforç de les jornades de professionals de diferents serveis per treballar a primera línia.

Activitat assistencial

La direcció de l’Àrea de Salut de Menorca també ha exposat als representants de les corporacions locals les dades assistencials d’enguany, marcat encara per la crisis sanitària i per la necessitat d’ajustar, en cada moment, l’activitat del centre hospitalari a la demanda assistencials dels malalts ingressats per COVID-19.

 Tot i que Menorca ha viscut aquest gener i juliol els dos pics més importants de contagis i de pressió hospitalària—amb 29 i 34 pacients ingressats en cadascun d’aquests pics— l’activitat del 2021 és superior al 2020.

De gener a octubre, s’han atès 135.104 consultes externes, entre presencials i telefòniques; això és un 9,5 % més que en el mateix període de l’any anterior. El major increment s’ha registrat en les primeres visites, que han passat de 30.187 a 39.069 (+29,4 %) mentre que les successives s’han incrementat en un 3 % (de 93.188 a 96.035). Al llarg de tot l’any 2020, es van atendre un total de 148.001 consultes.

 

L’índex d’ocupació de llits d’hospitalització ha baixat enguany 8 punts respecte a l’any 2020 (s’ha passat del 60,79 al 55,72 %) degut al canvi del perfil del pacient ingressat —més de perfil mèdic i menys de quirúrgic—, mentre que els paràmetres d’estada mitjana són molt similars i se situen al voltant dels cinc dies.

Pel que fa a l’activitat quirúrgica, durant els primers deu mesos de l’any s’han fet 3.837 intervencions, un 12,52 % més que en 2020. L’activitat al Servei d’Urgències ha pujat un 21,14 % (de 17.821 a 21.588).

A  Atenció Primària, també de gener a octubre d’enguany s’han registrat 274.418 cites presencials i telefòniques amb els metges de família (un 5,4% més que l’any anterior) i les consultes de pediatria en els centres de salut han passat de 39.680 a 46.325 (un augment del 16,7 %). L’activitat d’infermeria puja un 40,5 % si es compara amb el mateix període de 2020 (de 159.559 a 224.313 visites). Pel que fa als SUAP, en aquests deu mesos s’han fet 83.250 consultes, un 24,8 % més que en l’any passat.

Pel que fa a l’equip humà, aquest 2021 el número d’empleats de l’Àrea de Salut de Menorca s’ha incrementat en 54 persones (de 1.256 a 1.310) i si es compara amb 2019, l’augment ha estat del 7,3 % (90 empleats).

En aquest context de pandèmia, al llarg de 2021 s’han dut a terme importants inversions a l’Àrea de Salut de Menorca. Després de la inauguració en 2020 del nou gabinet per a cirurgies sense ingrés hospitalari i la renovació de la secció de bioquímica del Laboratori de l’Hospital, enguany s’ha adquirit un nou tomògraf d’última generació; i s’han implementat nous sistemes de citacions telefòniques automatitzades i un gestor de torns per a les consultes externes a l’Hospital. També s’ha posat en marxa el Programa d’Atenció i Prevenció del Suïcidi (APS); s’ha ampliat l’atenció especialitzada a Canal Salat amb consultes de pediatria; s’ha renovat la flota de vehicles dels SUAP; s’ha dotat la UBS des Mercadal d’una nova centraleta i s’ha guanyat espai per a magatzems i consultes als centres de salut Verge del Toro i Es Banyer i a la UBS des Castell.