8 d’octubre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La Mostra de Cinema de Muntanya de Palma arriba a la dotzena edició amb una quarantena de propostes d’alt nivell NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Mostra de Cinema de Muntanya de Palma arriba a la dotzena edició amb una quarantena de propostes d’alt nivell

Les produccions es podran veure a quatre espais de Ciutat durant el mes d’octubre

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han assistit, aquest divendres, a la presentació de la 12a edició de la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, que tindrà lloc entre el 18 i el 26 d’octubre. A l’acte també hi han assistit la la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets; la consellera executiva de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcias; el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; el coordinador general de Cultura de l’ajuntament de Palma, Miquel Àngel Contreras; el director de relacions institucionals de Colonya Caixa de Pollença, Juanjo Caldés; i el director de la Mostra, Bartomeu Tomàs.

El programa de la Mostra inclou 39 films entre els quals hi ha produccions internacionals i locals, pel·lícules amb interès documental i/o històric, i una secció competitiva que acull la selecció oficial i els premiats del 3r Festival Internacional de Curtmetratges Documentals de Muntanya i Natura.

Un dels principals propòsits de la Mostra és el de la sensibilització social a través del cinema: posar el focus en la necessitat de respectar i admirar els espais naturals i la seva biodiversitat -molt especialment la muntanya-, i fer evident el repte i la responsabilitat de la conservació del patrimoni natural i cultural per part de la societat en el seu conjunt.

Enguany, les projeccions es faran al Teatre Principal, als teatres municipals Xesc Forteza i Catalina Valls, i al Centre de Cultura de Sa Nostra.

Aquesta edició tindrà la participació destacada de diversos convidats, entre els quals destaquen:

David García: Naturalista i conservacionista per convicció. Interessat en l’estudi de la fauna de vertebrats de les Balears, especialment les aus marines i els ratpenats. Prioritza els estudis sobre l’estat de les poblacions d’espècies amenaçades. Presentarà el seu curt documental “Virot petit, ara o mai”.

Pau Enric Serra: Té formació de biòleg (UIB) i mestria en Biodiversitat (UAB). És tècnic mitjà d’investigació a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB). És, també, divulgador científic: ens presenta el seu primer documental sobre la crisi dels polinitzadors, “Bee or not to be”.

Joan Bover: És llicenciat en Comunicació Audiovisual. Creador de la productora Far Visuals. Documentalista i realitzador, el seu documental “Kyoko” va ser nominat als Premis Goya 2019. És director de “Bee or not to be” i “Ulisses”.

Toni Escandell: Director, càmera i cineasta menorquí, especialitzat en documentals de natura, autor de “Nàufrags de l’evolució”, “Menorca, reserva de biosfera” i “Cabrera, la Mediterrània ancestral”, que projectarem enguany. Guardonat a nombrosos festivals internacionals. Fundador, fa més de 20 anys, de Paleártica Films.

Marta Hierro: És directora, guionista i periodista especialitzada en creació audiovisual, tant en el desenvolupament de documentals de temes històrics i socials, com en projectes transmèdia, programes de televisió i vídeo divulgatiu. Amb Núria Abad, va guanyar el Premi Ciutat de Palma d’Audiovisuals pel documental “Dorothea i el Myotragus”, que veurem a la Mostra.

Antoni Vives Riera: La presentació del documental “Majorca observed” (1970) vindrà de la mà d’Antoni Vives Riera, doctor i professor agregat del Departament d’Història Contemporània de la UB. Els seus interessos com a investigador se centren en la perspectiva social i cultural del turisme, així com en els nexes entre el turisme i l’ecologisme a Mallorca. Redescobrí en els arxius del British Film Institute el documental “Majorca observed” (un film molt rellevant en el naixement del moviment ecologista) arrel d’una estada a la London School of Economics.

Pepe Molina Cruz: Llicenciat en Humanitats i posgraduat en Fotoperiodisme, ha desenvolupat diferents projectes audiovisuals des del 2002 a Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i l’Antàrtida. Director del curt de la selecció oficial “Melting Landscapes Glaciers”.

En les 11 edicions anteriors, s’han projectat més de 126 documentals projectats de 19 països diferents i amb més de 20.000 espectadors.