22 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Sanitat Forestal desenvolupa actuacions de control biològic de la papallona del boix al Parc Nacional de Cabrera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Sanitat Forestal desenvolupa actuacions de control biològic de la papallona del boix al Parc Nacional de Cabrera

L’insecte pot afectar una espècie endèmica de la Mediterrània occidental catalogada com d’especial protecció

Personal del Parc Nacional Marítim-Terrestre de l’arxipèlag de Cabrera i els Agents de Medi Ambient han iniciat, aquesta setmana, la instal·lació de trampes de llum ultraviolada dirigides a la papallona del boix (Cydalima perspectalis). Aquesta és una de les actuacions dissenyades pel Servei de sanitat forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori per controlar la població d’aquest insecte i que estan incloses al Pla de sanitat forestal del Parc Nacional.

L’eruga d’aquest insecte s’alimenta de les fulles del boix, provocant defoliacions molt importants. Quan s’hi donen episodis successius, les erugues acaben afectant també l’escorça, provocant la mort de les plantes afectades.

A les Illes Balears és especialment important controlar aquest insecte ja que les boixedes presents en l’àmbit natural són de Buxus balearica, espècie endèmica de la Mediterrània occidental, i catalogada com a espècie d’Especial Protecció pel Decret 75/2005.

Per evitar la desaparició del Buxus balearica, s’han fet una sèrie d’actuacions:

  • Seguiments i eliminació de les poblacions de les erugues.

  • Anàlisi de la intensitat dels danys i del cicle biològic de la plaga i realització de la corba de vol de la papallona.

  • Col·locació i control de trampes amb feromones d’atracció sexual en els darrers tres anys.

  • Estudi de depredadors.

Des del Servei de sanitat forestal s’han dissenyat els mètodes de control més efectius per evitar la seva proliferació prioritzant el control biotecnològic i biològic, atenent a les peticions del Parc Nacional.

El trampeig amb llum ultraviolada inclourà un recompte diari de les papallones que no són Cydalima perspectalis. Per tant, es tracta d’un control molt específic i selectiu.

Ja està en marxa, a més, un estudi sobre els possibles enemics naturals i depredadors de la papallona. La prioritat de Sanitat Forestal és identificar espècies paràsites autòctones i avaluades prèviament per una Universitat per evitar danys a altres especies no diana, amb l’objectiu de realitzar un control biològic sense riscs.

A la pàgina web del Servei de sanitat forestal (https://sanitatforestal.caib.es) es pot descarregar un fulletó específic sobre Cydalima amb més informació.